Пътят за продажба на 22 декара в Ормана е открит, реши ОбС – Ямбол

NetNews

Пътят към продажбата на бившата Конна база в местността Ормана е открит. Днес ОбС – Ямбол прие предложението на кмета Валентин Ревански имотът да бъде преобразуван от публична общинска в частна общинска собственост. Това означава, че вече могат да се извършват всякакви разпоредителни сделки.

Припомняме, че става въпрос за терен с площ от 22 000 кв. м., като на него има и 5 сгради. Според Общия устройствен план на Ямбол, имотът е разположен извън границите на населеното място, представлява урбанизирана територия, предвиден е за спортни дейности и попада в защитена зона на екологична мрежа Натура 2000. Мотивите на кмета за преобразуването в частна собственост са, че назад във времето имотът не се е ползвал по предназначение, а от 2014 г. е освободен от стопанисвалия го дотогава ОСК „Тунджа”. Същевременно в регистъра на спортните дейности на община Ямбол нямало вписан клуб с предмет на дейност конна езда и този тип спорт не се развивал на територията на общината.

Отново от предложението на кмета стана ясно, че интерес към имота е проявил конкретен купувач. На 10.03.2021 г. е постъпило инвестиционно намерение от „Хаус Хевънли Плейс” ЕООД, с което дружеството заявява своето намерение за закупуване и доизграждане на конната база. Фирмата имала опит в изграждането на такива обекти, пише в предложението. През 2018 г. тя е закупила конната база в с. Кабиле, извършен е цялостен ремонт и понастоящем се ползва за отглеждане на коне и конен спорт. Собственик на дружеството е ямболският бизнесмен Христо Христов, който притежава още фирма за бързи кредити и заложни къщи.

Проверка на НетНюз установи, че неотдавна общината е възложила изготвянето на подробен устройствен план  и план за регулация и застрояване /ПУП – ПРЗ/ за конната база, какъвто дотогава не е имало. Той е необходим за извършване на евентуално застрояване на парцела. За прокарване на решението в ОбС е използвано искане за изработване на подобен план от дружество, притежаващо съседен имот. По настояване на общината обхватът на разработката е разширен, като в нея вече е включен и общинският имот. Решението на съвета е от м. май миналата година. Проектът е възложен на арх. Даниела Сивкова. За конната база той предвижда плътност на застрояване 30 процента, минимална озеленена площ 50 процента, височина на застрояването – до 10 метра, като предназначението му е за рекреационна дейност с разновидност – други рекреации /голф селища, аквапаркове, дисниленд и др./. Това поставя поне 2 въпроса: Откога датира намерението на кмета да се продаде имотът? Защо общината за собствена сметка изработва подробен устройствен план за имот, който ще продава, не е ли това ощетяване на бюджета? В публичното пространство темата бе предмет на дискусии сред гражданите.

В общинския съвет дебат по въпроса почти нямаше. В крайна сметка мнозинството от две трети от общия брой на съветниците, необходимо за вземане на решението, бе постигнато. По закон следва изготвянето на пазарна оценка и обявяване на търг за продажба на базата, които също трябва да бъдат гласувани от ОбС.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Белянова: "Има такъв народ" ще върнат мандата, ако няма изненада в последния момент

За мен е ясно, че "Има такъв народ" ще върнат мандата, ако не стане изненада в последния момент. Това заяви пред Actualno адвокат Албена Белянова. "Има много сериозен натиск да бъде сформиран кабинет – от една страна от хората, които искат да запазят досегашния модел, а от друга страна от […]