Радев връчи мандата на ИТН: Кой е Пламен Николов?

NetNews

Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов – номинацията за премиер на ИТН. До седмица правителството трябва да бъде гласувано, в противен случай на ход са ГЕРБ.

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Пламен Николов, който е номинацията на ИТН за премиер, получи мандата от името на партията. Срокът за сформиране на правителство е седем дни.

Кой е Пламен Николов?

Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Завършил е в Софийския университет и е специализирал в Австрия.

Николов е ново име за политиката. В сайта на ИТН четем, че той има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Николов е роден през 1977 година в Горна Оряховица. Говори английски, немски и руски език.

"Имаме пет приоритета, с които трябва да се справим", заяви Николов в първия си разговор с журналисти след получаването на мандата. Като приоритети той посочи Плана за възстановяване и устойчивост, справянето с Ковид кризата, преизчисляване на пенсиите, промяна на изборната системата и съдебна реформа. "Можаритарният вот остава на дневен ред", каза още Николов.

Смениха ли ИТН номинацията за премиер в последния момент?

По-рано през деня се появи информация, че кандидатът за премиер на ИТН ще е юристът Пламен Илиев. Илиев е главен асистент по Конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е получил магистърската си степен по право. След това е специализирал във Великобритания и Ню Йорк.

Кантората на Петър Илиев е била консултант на парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание. Илиев е бил и адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов. Според медийни публикации той е зет на Пламен Червеняков – бивш член на ръководството на БСП Пловдив и настоящ отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на БСП. След връчването на мандата, Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира пред bTV, че при среща с "Има такъв народ" те са заявили, че няма да подкрепят кандидатурата на Илиев.

Във Фейсбук Борислав Сандов от "Демократична България" написа: "Барбадос е офшорна зона, включена дълги години в "черния списък" на ЕС. Адвокатска кантора с двама юристи и един куп счетоводители ясно показва с какво се занимава тази кантора. Години наред се боря с офшорките и категорично не бих подкрепил офшоркаджия за Премиер. Нека е ясно отсега". Петър Илиев е почетен консул на Барбадос в България.

Ще има ли правителство?

Предстои в следващите дни "Има такъв народ" да предложи състав на Министерския съвет и да продължи преговорите с останалите политически сили в търсене на подкрепа за него. Правителството трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство, това означава 50% + 1 от присъстващите. Това теоретично дава възможността, ако по време на гласуване се регистрират 121 депутати, т.е. има кворум, кабинетът да бъде приет и само с гласовете на депутатите на ИТН, които са 65. За стабилно мнозинство обаче са необходими поне 121 депутати.

За целта от партията на Слави Трифонов водят преговори с БСП, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Среща се проведе и с ръководството на ДПС. В последните дни напрежението между ИТН и декларираните от тях като потенциални партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ескалира, след като от партиите на Христо Иванов и Мая Манолова поискаха гаранции, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат изолирани от бъдещата власт. Иванов и Манолова също така разкритикуваха пазенето в тайна на състава на кабинета, който ИТН ще предложи. От партията на Трифонов от своя страна обвиниха двете останали партии, че тласкат страната към избори и нападнаха служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които бяха посочени и от ДБ, и от ИСБНИ като подходящи за един бъдещ кабинет. Остри критики към Василев и Петков отправиха и от ДПС.

Дали ще бъде постигнато споразумение за подкрепа на кабинет на ИТН и кои партии ще застанат зад него, предстои да стане ясно в следващите дни. Ако това не се случи, следващият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ГЕРБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Русия: Оставаш без шофьорска книжа, ако си алкохолик или наркоман!

Данните за здравословното състояние на шофьора автоматично ще се предават на Министерството на здравеопазването на Руската федерация и ако лекарите открият шофьор със сериозни заболявания, несъвместими с шофирането, той временно ще бъде лишен от правата си. Това разкри "Комерсант" с позоваване на проектоизмененията в закона "За пътната безопасност". Ако по […]