Радев в Германия: Не приемайте, че целя да сваля правителството

NetNews

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Държавният глава се срещна с представители на българската общност. В отговор на въпроси на наши сънародници за критиките му към кабинета, Радев заяви, че не е свалил доверието си от министрите, но в политиката на управляващите не трябва да има „сиви зони“.

„И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството. Не. Не съм излязъл, както през февруари 2020 година излязох и снех доверие от предишното правителство. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи – то да следва своите обещания. И изключително важно – политиката, която води спрямо българските граждани да бъде прозрачна, да бъде отчетна, да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнения. И да бъде отговорна. Така че – аз от този тип говорене, отношение и действия като президент няма да се откажа”.

„Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства“, посочи още президентът. Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна, съобщава DarikNews.

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. „От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни“, подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

„Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева“, каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Исмаил Муса: Никой не е искал да ме убива, сам се запалих

„Никой не е искал да ме убива, нямам чак такива врагове или поне не знам. Стана неволно, докато се усетя и дрехите вече горяха. Беше ужасно. Добре, че наблизо имаше гьол“, разказа пред 24rodopi.com Исмаил Муса. Както вече 24rodopi.com писа, помашкият лидер Исмаил Муса е със сериозни изгаряния на краката […]