Радев за парниковите емисии: ЕС рискува да направи някои държави-членки по-бедни

NetNews

На фона на приетото през декември решение за намаляване на емисиите на парниковите газове с над 55% до 2030 г., липсата на допълнителни мерки, които да защитят държави като България, означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и неконкурентоспособни. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел по време на срещата на върха на Европейския съвет.

Президентът подчерта, че идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове. За да се върви към реализация на решението за емисиите, се изискват сериозни инвестиции, които трябва да се предоставят „от тези, които ни тикат в тази посока“, защото България няма ресурсите да го направи, посочи още президентът. Той допълни, че безропотното следване на това, което вече е прието, означава съвсем скоро ние сами да се откажем от базовите си мощности, защото поддържането им ще стане непосилно. Това, по думите му, ще доведе до редица сериозни проблеми и ще окаже сериозен ефект върху най-уязвимите социални групи. „Ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим европейските ни партньори, че ако някой иска, а то вече се иска, заложено е в документите, да постигнем това като национална цел, трябва да ни подкрепят изключително сериозно, иначе проблемите при нас ще бъдат огромни“, заяви още държавният глава.

Президентът Радев изтъкна и че при заложените промени България рискува да загуби автономност, защото 50% от енергийния микс на страната идва от въглища и това ни прави независими от ресурси, технологии, хора. „Ако това изчезне, ние трябва да го заменим с нещо друго. И начинът на неговата замяна ще води до това да загубим автономност“, посочи той и подчерта, че нямаме национални решения как да развиваме енергетиката си, както и стратегия с хоризонт 2030-2050 г. „Затова искаме в Плана за възстановяване и устойчивост да залегнат такива проекти, които по възможно най-бърз начин да допринесат за построяването на необходимите мощности, които да бъдат и на съвременно ниво, да отговарят на зелени изисквания и да гарантират ефикасност, ефективност и най-вече автономия на нашата енергетика, от която имаме голяма нужда“, коментира още президентът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

11 правила на любящата жена

Психолозите разкриват 11 тайни, които ще ви направят перфектния партньор в очите на любимия. Хвалете, а не се карайте Не забравяйте да благодарите и да похвалите мъжа си за неговите действия, за всякакви дребни неща, дори ако сте свикнали с тях. Той се нуждае от това и за него е […]