Радев към МС: Всяко отклонение от националните води до криза

NetNews

С остри критики към правителството излезе президентът Румен Радев.

Той  каза, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев пред медии в монтанското село Бързия, в отговор на въпроси.  Попитан: „Вашето решение, г-н президент, е че няма да отстраните ген. Тонев?“, Радев каза: „Да, няма да го отстраня“.

Още по темата

8 апр 2022 11:12

58

6 апр 2022 14:01

163

Той посочи, че смята доклада и мотивите, изпратени му от Министерския съвет (МС), за несъстоятелни. „Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било“, заяви президентът, цитиран от БТА.

По думите му, нито премиерът, нито МС, могат да определят дали има нарушения в работата на НСО.

В сряда началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова обяви пред медиите в МС, че правителството е взело единодушно решение да отправи предложение до президента за освобождаване от длъжност на ген. Емил Тонев.

Радев коментира и темаза за преговорите на РСМ за членство в ЕС.

„По отношение на Република Северна Македония очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС“, каза държавният глава.

„Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще  предизвика политическа криза
у нас“, предупреди Радев.

„Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността, може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония“, каза президентът.

Той коментира и искането на ДБ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

Според него поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

„Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план? Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия“, каза Радев.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възможно е да има нова увеличение на минималната заплата

„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова телевизия. „В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение […]