Радев: Нуждаем се от пряк диалог за разрешаване на проблемите с Република Северна Македония

NetNews

На среща с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и с премиера на Португалия Антониу Коща президентът Румен Радев е заявил, че постигането на напредък в европейската интеграция трябва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза, предаде БНР.

Акцент в разговорите са били възможностите за постигането на напредък при приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз на Северна Македония.

"Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите", е подчертал президентът.

"Всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.", е посочил още Румен Радев.

Той е оценил като "добър знак" предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Северна Македония в Рим и е призовал за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

Срещата се е провела по инициатива на председателя на Европейската комисия и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

На влизане в Европейския съвет президентът Румен Радев определи заседанието на лидерите на ЕС като „много важна среща за страните-членки и за бъдещето на ЕС“.

„Пред нас има огромни предизвикателства и ние трябва да намерим най-важното – баланса във всички фактори, които ще повлияят на развитието ни в бъдеще“, подчерта той.

Радев определи ситуацията като „критична“ и допълни, че е необходима солидарност, като се вземат предвид проблемите и нуждите на всички страни-членки.

Президентът не коментира принудителното приземяване на самолета в Минск, извършващ редовен полет от Атина до Вилнюс и задържането на опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич, допълва БНР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВнР: Не е имало българин на борда на отвлечения самолет

На борда на отклонения в Минск пътнически самолет на "Райънеър" не е имало български гражданин, съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от БНТ. В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът […]