Радев свиква Народното събрание до дни

NetNews

Още идната седмица президентът Румен Радев възнамерява да свика първото заседание на 45-ото Народно събрание, пише “Труд”.

До 11 април ЦИК трябва да е готов с имената на депутатите. Държавният глава по закон може да насрочи първото заседание месец след вота, но от “Дондуков” 2 нямали намерение да чакат крайния срок.

Парламентарният звънец ще удари най-възрастният депутат – 79-годишната Мика Зайкова, която влезе от листата на “Има такъв народ”. След като новите избраници положат клетва ще бъде гласувана оставката на правителството. То ще продължи да управлява до гласуването на нов кабинет или до назначаването на служебно правителство.

Веднага след първото заседание на новото НС се очаква президентът Румен Радев да започне консултации за съставяне но ново правителство. За консултациите няма посочен срок по закон, те могат и да се проточат. От БСП обаче смятат, че Радев няма да се бави с преговорите.

Според тях още на 19 април се очаквало първият проучвателен мандат да е в ръцете на ГЕРБ. Ако те не успеят да съставят кабинет президентът отново може да направи консултации или веднага да връчи втория мандат на “Има такъв народ”. Третият мандат се дава на партия, по избор на държавния глава.

Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров коментира пред “Труд”, че е напълно възможно, ако никой не успее да състави правителство още през юли да има нови парламентарни избори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Настимир Ананиев пред ФАКТИ: Борисов се държи нагло и по мутренски

"Проблемът на всички парламентарни избори е била активността. С една дума докъм 18, 19, 20 ч. на изборния ден се обявява активността до 17 ч. и до момента все още знаем, че активността до 17 ч. е била 40%. И дотам. Два дни минават, влизаме в трети, а самата активност […]