Радев: Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия

NetNews

Солидарността е основният принцип в ЕС и когато някоя държава се чувства застрашена, нормално е и трябва всички да застанат зад нея. Снощи до късно дискутирахме отношенията с Русия и това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел по отношение на политиката на съюза към Русия след взривовете в складове за боеприпаси на територията на Чешката република.

„Знаете какво стана с Чехия. Тя беше включена в списък с неприятелските държави. Бяха изгонени близо 20 чешки дипломати от Русия, така че тук принципът за солидарност е абсолютно задължителен“, посочи държавният глава.

По думите на президента, разговорите са се базирали на „балансиран доклад на върховния представител по въпросите на външната политика Жозеп Борел“, като много европейски лидери са изявили тревогата си от състоянието на отношенията с Русия. Изводът е, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС и затова и в самата декларация изрично се позовава, че политиката към Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС спрямо Русия, съставна част от които е и диалогът. „Затова беше възложено и на върховния представител на Европейската комисия да подготвят доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчитат и всички тревожни моменти, но да се отчита и необходимостта от диалог“, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос дали страната ни също се чувства заплашена от Русия, президентът призова въпросът да бъде отправен към тези, които са докладвали пред партньорите с какво е застрашена България. „Знаете кой е докладвал в НАТО, в Брюксел. Аз специално този доклад не съм го получил“, припомни Румен Радев.

Държавният глава призова и за използване на всички механизми за сътрудничество с Русия в областта на сигурността, климатичните промени, справянето с ковид, което дава възможност да се търси баланс и съхраняване на диалога.

„Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия. Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. Това променя ли поведението към по-добро? Изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме своите цели спрямо Русия? Ето това споделих и с това се съгласиха, мога да кажа и другите лидери, че ние трябва да търсим пътища, да прилагаме нови методи, нови инструменти, с които да постигаме напредък в това, което ние искаме да видим накрая“, заяви още президентът Румен Радев по повод провелия се дебат в Европейския съвет за отношенията на ЕС с Руската федерация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Остатък от комунизма: домовете за пеленачета в Чехия

Те са един от последните остатъци на комунистическата диктатура: Чехия е една от малкото страни в ЕС, в които още има домове за сираци под 3-годишна възраст. Последиците от "колективното възпитание" остават за цял живот. Домовете за кърмачета и малки деца в Чешката република са един от последните остатъци на […]