Радиоактивни ли са бананите ?

NetNews

В един банан всяка секунда естественият радиоактивен изотоп калий 40 се разпада 14 пъти. Физиците дори въвеждат понятието “бананов еквивалент”, приемайки плодовете на това растение за стандарт на радиоактивност пише в своя статия д-р Милена Василева, цитирана от сайта zdrave.to.

Но не се притеснявайте: за да получите лъчева болест, трябва да изядете над един милион банани наведнъж. Радиоактивни изотопи се съдържат във всички природни продукти, но в толкова малки количества, че не ни вредят.

„Банановият еквивалент” се използва от физиците, за да илюстрира сравнението на радиоактивните дози (бананите съдържат калий-40, изотоп с дълъг период на полуразпад).

Радиоактивността в бананите се измерва в микросиверти. За банан с тегло 150 грама се предлага стойност от 0,1 микросиверта.

Дозата на лъчение от хапването на банан е приблизително 1% от средната дневна доза на лъчение, което е 100 еквивалентни дози на банан.

Смъртоносната доза радиация е приблизително 3,5 сиверта, или 35 милиона бананови еквивалента.

Изяденият банан не повишава нивото на радиация в организма, тъй като излишъкът от калий, получен от банана, води до отстраняване на еквивалентно количество изотоп от тялото по време на метаболитния процес. Тоест „банановото лъчение” не се натрупва, а се отделя с метаболитните продукти.

За разлика от хората, много от животните могат да виждат светлина в UV диапазона. Тъй като хлорофилът се разгражда само в зрелите банани, животните, виждайки синьото сияние, разбират, че бананът е узрял и може да се яде.

Какво е полезно в бананите?

1. Витамин В6 или пиридоксин е важен за нервната система, тъй като участва в синтеза на невротрансмитери – серотонин и допамин, които са необходими за доброто настроение. Освен това витамин В6 предотвратява анемията, тъй като участва в синтеза на хемоглобина.

Обзорът на 12 проучвания установява, че адекватните нива на B6 в кръвта са свързани с по-нисък риск от колоректален рак. Хората с най-високи нива на B6 в кръвта са имали почти 50% по-нисък риск от развитие на този вид рак.

Имате сенна хрема и алергия? Не яжте банани и пъпеши

Един банан съдържа 18% от дневната доза на витамин В6. Това е повече, отколкото в мандарините (4%) и крушите (1%).

2. Бананът съдържа манган, който помага на калция да бъде включен в костната тъкан. В допълнение, манганът неутрализира активните кислородни видове, които участват в увреждането на клетките.

Един банан съдържа 13% от дневната доза на манган. Това е повече от мандарината и крушата (по 2%).

Какво е лошото в бананите?

Бананите са висококалорични – един средно голям банан съдържа 105 калории.

Как да избираме бананите?

Не купувайте банани със сивкав оттенък – това означава, че са били съхранявани в хладилник.

Черните петна върху банана могат да са признак на мухъл (Colletotrichum musae). Това заболяване на бананите се нарича антракноза и се появява само след прибиране на реколтата. Самата антракноза е бананова болест и засяга само кората на дърветата, не е опасна за хората. Това показва зрелостта на банана. Но мухълът върху бананите, който може да се види с просто око, е друг въпрос. Такива плодове не са подходящи за консумация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия даде зелена светлина за "Северен поток 2" във водите си

Германска надзорна агенция даде зелена светлина за 2-километрова част от газопровода "Северен поток 2" да бъде положена в германски териториални води, съобщава ДПА. Федералната морска и хидрографска агенция (BSH) разпореди незабавното изпълнение на спорно разрешително, издадено през януари, което позволи да се прокара тръбата по морското дъно в изключителната икономическа […]