Разказите на едно магично виолончело

NetNews

Един от най-известните музиканти в световен мащаб – унгарски челист Ласло Феньо е звездата в музикалната програма на фестивал Алегра, който се провежда от 15 до 22 юли в столичната зала „България“. През последните няколко години Ласло Феньо концертира на най-големите сцени по света и за голяма радост на българските меломани и неуморната работа на екипа, който организира фестивала, ще свири и на родна сцена.

В родната му страна, Унгария, Ласло Феньо е от много години един от най-търсените солисти. Неговите солови рецитали и концерти камерна музика или с оркестри, се излъчват на живо и записват от Унгарското радио. Той е свирил с повечето от унгарските оркестри и диригенти. През 2005 г. получава високопризнатата награда на името на Ференц Лист, присъдена от унгарското министерство на културата, както и наградата Junior Prima през 2008 г.

Ласло Феньо започва обучението си по музика в Унгария, като още на 13 годишна възраст става студент на проф. Ласло Мезьо в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. По-късно продължава образованието си при професор Давид Герингас в Любек, където брилянтната техника, верният усет за стил и извънредно широкият репертоар му донасят редица награди от важни конкурси. Сред тях са Международният музикален конкурс в Женева, конкурсът Ростропович в Париж, The Adam International Cello Competition в Крайстчърч както и конкурсът на унгарското радио в Будапеща. След като завършва обучението си, той убедително разширява музикалните си хоризонти под ръководството на Бернард Грийнхаус.

Ласло Феньо прави майсторски класове по цял свят. От 2009 г. до 2011 г. е преподавател в Академията за музика и изящни изкуства във Франкфурт, а от април 2012 г. е професор във Висшето училище по музика в Карлсруе. Ласло Феньо е бил солист-виолончелист на Филхармония Hungarica в периода 1998-2001, а от 2001 до 2012 година на Симфоничният оркестър на Франкфуртското радио.

Интересна подробност от музикалната биография на Ласло Феньо е, че свири на чело, изработено от Матео Гофрилер от 1695 г. Точно преди година, в България бе представена и вълнуващата книга на професор Венцеслав Николов (виолончелист, диригент и преподавател в Национална музикална академия,) – „Моят баща е Матео“ (издателство Изток – Запад), в която се разказва магичната история на класическата музика и историите на значими класически композитори като Бетовен и Бах, а виолончелото разказва във формата на аз повествование за атмосферата на Венеция, Париж и Виена от 18-и век.

„Какво би разказало едно виолончело от 1726 година, ако можеше да говори? През чии ръце е преминал грифът му, кои мелодии са прозвучали от дървения му гръден кош?“, се пита професор Николов, а един от изящните отговори дават изпълненията на Ласло Феньо. Заедно с фестивалния оркестър Алегра под диригентството на Йоханес Шлефли, виолончелото на Ласло Феньо ни пренася в увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди, сюитата из балета „Жар-птица“ на Игор Стравински и вариации по тема „Рококо“ на Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 22 юли, а на 19 юли, Ласло Феньо ще се включи в звездния състав на концерта „Паралели“ с участието на Сергей Малов, Григори Асс, Нимрод Гуез и Петър Найденов

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левски показва днес още едно ново попълнение

Левски ще покаже днес още едно ново попълнение, твърди „Мач Телеграф“. Вчера в София пристигна млад нидерландец, който ще бъде тестван в контролата с Локомотив (Сф), която ще се играе днес в 18,00 часа на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“. От Левски не разркриха повече подробности. Очаква се след […]