Разкриха кой стои зад смъртта на шефа на ООН през 1961 г.

NetNews

Документ, класифициран като „строго секретен“, получен от френския писател и журналист Морен Пикар, разкрива, че ОАС (Тайна въоръжена организация/ Organisation de l’armee secrete“) – нелегално крайнодясно паравоенно движение, противопоставящо се на независимостта на Алжир, е издало смъртна присъда на генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд. Той загива през 1961 г. в катастрофа на самолета му в Африка при и до днес неизяснени обстоятелства, предаде Франс прес.

Грешка на пилота? Неуспешно отклоняване от курса? Сваляне на самолета? 60 години по-късно мистерията още съществува, а през септември се очаква окончателен доклад от разследването на ООН. В случая са изникнали множество линии на разследване, включващи шпиони, наемници и индустриалци.

Автор на книгата от 2019 г. „Те убиха господин Х.“, Пикар наскоро открива документа на ОАС. Това е факсимиле на писмо в папките на бившия секретар по африканските въпроси в Елисейския дворец Жак Фокар, съхранявани във френския национален архив.

Писмото, видяно от АФП, е адресирано до шведа Хамаршелд. На него има буква Х, оградена със синьо, и червен печат за „строго секретно“. В текста остро се критикуват няколко аспекта на неговата политика, водена на фона на обща деколонизация.

Написано в Париж, писмото посочва, че тогавашният ръководител на ООН е „осъден на смърт“ от ръководния орган на ОАС заради действията си, след констатация, че е наложително да се сложи край на вредната му намеса в световните дела. Тази присъда в съответствие с правосъдието и справедливостта ще бъде изпълнена „възможно най-скоро“, уточнява писмото с дата от края на юли 1961 г.

Самолетът, с който пътува 56-годишният Хамаршелд заедно с още 15 души, се разбива на 18 септември 1961 г. в тогавашната Северна Родезия, днес Замбия. Генералният секретар е трябвало да преговаря за прекратяване на огъня в богатата на минерали Катанга.

Тази провинция се отделя през юли 1960 г. след обявяването на независимост от бившето Белгийско Конго. Другата цел на Хамаршелд е била да измъкне отряд „сини каски“ от опасна ситуация.

Разследването на ООН на обстоятелствата около катастрофата беше подновено през 2015-16 г. след откриването на нови данни, като световната организация реши да не изоставя хипотезата за въздушна атака. През 2019 г. разследващите изразиха съжаление за липсата на сътрудничество от страна на САЩ, Великобритания и Република Южна Африка, за да бъде хвърлена светлина върху тази афера.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тагарев: Държавата не е преставала да търси решение за моряците от "Царевна"

Снимка: БГНЕС По-голямата част от моряците от кораба „Царевна“ са се евакуирали като техните съпруги обясниха, че са го направили без помощта на държавата. Още по темата 14 апр 2022 19:31 138 14 апр 2022 17:15 67 „Със сигурност държавата не е преставала да търси решение на проблема с моряците […]