Разработва ли Украйна биологично оръжие по нареждане на САЩ?

NetNews

Русия продължава да твърди, че Украйна уж тайно помага на Съединените щати да разработват биологични оръжия. Това повтори тези дни и ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Същото твърди и руското военно министерство, чували сме го и от външния министър Сергей Лавров и от бившия президент Дмитрий Медведев.

Същността на обвиненията е, че САЩ били създали мрежа от тайни лаборатории по целия свят, включително и в Украйна. Твърди се, че по време на войната, която Русия нарича „специална операция“, в Украйна били намерени доказателства за създаването на „компоненти на биологично оръжие с прякото участие на Пентагона“.

В средата на март украинският президент Зеленски отхвърли обвиненията. С официално опровержение излезе и Пентагонът. И в ООН не разполагат с данни за наличието на някакви тайни биологични оръжия в Украйна.

Защо са толкова опасни

Биологичното оръжие е забранено с международна конвенция от 1972 година. Но и до днес няма контролен орган, аналогичен на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Експертите наричат тази празнина „институционален дефицит“. Освен това няма ясна граница между изследванията в гражданския и във военния сектор, което затруднява опроверженията и облекчава пропагандата.

По-конкретно от руското военно министерство твърдят, че в Украйна се извършват изследвания върху причинители на болести като чума, антракс, дифтерия, дизентерия, салмонелоза и други. Британският експерт Ричард Гътри казва в тази връзка, че въпросът не е толкова в това колко смъртоносни са биологичните оръжия. Според него всички биологични оръжия са инструмент за умишлено предизвикване на заболявания с цел хората да започнат да се страхуват да използват определени храни или водоизточници. В този смисъл може да се говори и за силен психологически ефект, смята експертът.

За същото предупреждават и група германски учени в статия, публикувана в края на март от Института за изследване на мира и политиката за сигурност към Хамбургския университет. Те смятат, че руските обвинения по адрес на Украйна са опасни основно заради това, че всяват страх. Гунар Йеремиас от университета в Хамбург подчертава в тази връзка, че в Украйна има биолаборатории, които работят в сътрудничество със САЩ или с Германия, но предметът на тяхната дейност е съвсем прозрачен.

Как и кога започва сътрудничеството със САЩ

Обвиненията на Русия опровергават и експерти от много други страни. Според Джон Гилбърт, пенсиониран полковник от американската армия и бивш военен инспектор по оръжия за масово унищожение с опит в бившия Съветски съюз, „това е или преднамерена лъжа, или преднамерено фалшифициране на факти“. Той припомня, че в областта на биологичните изследвания САЩ отдавна си сътрудничат с лаборатории в Украйна. Това сътрудничество започва още при разпада на Съветския съюз и се провежда в рамките на т.нар. програма Нън-Лугар, по която на бившите съветски републики, в това число и на Русия, се предоставят средства за унищожаване и съкращаване на оръжията за масово поразяване. По думите на Гилбърт една от целите е изучаването и идентифицирането на патогени, за което Русия е много добре информирана.

По същия път върви и Германия, която Русия също обвинява, че има собствена военно-биологична програма в Украйна. В случая става дума за германската програма за биологична безопасност – проект на германското външно министерство, изпълняван от 2013 година. Неговата цел е да помага на партньорски страни в Африка, Централна Азия и Източна Европа да осъществяват контрол на риска – от злоупотребата с опасни причинители на болести, през използването на токсични вещества, до борбата срещу пандемии.

В рамките на тази програма от 2016 година насам Институтът по микробиология на Бундесвера в Мюнхен си сътрудничи с Института за експериментална и клинична ветеринарна медицина в Харков, потвърдиха за ДВ от германското военно министерство. Целта на това сътрудничество е изследването на заболявания при животните, които могат да бъдат предадени на хората.

Проф. Роман Вьолфел, ръководител на Института по микробиология към Бундесвера и един от водещите специалисти в Германия, смята, че обвиненията на Русия към Украйна са „абсолютно несъстоятелни“. Самият той е бил във ветеринарната лаборатория в Харков и казва, че до началото на войната германски специалисти са обучавали там свои украински колеги на съвременни методи за молекулярна диагностика.

Съществува ли „етническо оръжие“?

Сред обвиненията на Русия е и това, че Украйна помага на САЩ да разработват „етническо оръжие“. Експертите обаче са категорични, че поне на този етап това е невъзможно. „Хората си приличат много повече, отколкото е прието да се смята. Включително между отделните етноси разликите не са толкова големи“, казва в тази връзка проф. Вьолфел. Според него е абсолютно нереалистично да се разработи нещо, което ще действа срещу определена група от населението, но е ще безопасно за друга.

Ричард Гътри припомня на свой ред, че подобна идея е имало още през 1970-те години, но човечеството все още е твърде далеч от създаването на такъв вид оръжие. Затова Гътри смята, че Русия използва сюжета с биолабораториите в Украйна единствено за нуждите на своята пропаганда. При това го използва много ефективно, казва експертът.

Подобни обвинения Русия беше отправила и към Грузия, където САЩ финансират изследователски център в Тбилиси. За да опровергае руските твърдения, през 2018 Грузия покани на инспекции международни експерти, в това число и от Русия, но от Москва отказаха да участват. Останалите експерти обаче установиха, че въпросният център не нарушава с нищо международните конвенции. Сега експертите съветват Украйна да направи същото. Но в условията на бушуваща война това е трудно осъществимо.

Автор Роман Гончаренко

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пирин официално се спаси от изпадане

Ботев Враца и Пирин Благоевград завършиха 0:1, като така гостите официално се спасиха от изпадане три кръга преди края на шампионата в Първа Лига. Станислав Манолев вкара единственото попадение в срещата още в средата на първата част, а след това мача се превърна в труден за гледане от неутралните зрители. […]