Рицарски ордени самозванци извършват нелегална дейност

NetNews

По едно време в България имаше два синода, две ЦСКА – които май още ги има, две десници и много формации, твърдящи, че имат свой двойник. Даже в зората на демокрацията масово се носеха маратонки Адибас, менте на Адидас. Как да различим истинския от ментето е сложен въпрос, още повече когато не говорим за футболни отбори, а за рицарски ордени.

Почти веднага след падането на комунизма, през 1994 година, България установява дипломатически отношения със Суверенния Малтийски орден, чието цяло наименование е Суверенен военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Това е най-древният от рицарските ордени, оцелял до наши дни, както и един от двата ордена, признати от Ватикана и ООН. Той е основан през XI век в Йерусалим и е едновременно както религиозен орден в Католическата църква, така и суверенен субект на международното право.

В действителност Малтийският орден представлява една голяма благотворителна организация, която подпомага главно болници, но има също много социални и хуманитарни проекти. В България са осъществени над 400 дарения в над 130 места. Освен медицинска апаратура, Малтийският орден организира летни лагери за деца от домове за сираци, а по време на пандемията бяха дарени 7 UV лампи за линейки в провинцията.

За съжаление в България няма членове на Суверенния Малтийски орден, тъй като първото изискване за членство е да си католик, да помагаш от няколко години за дейностите на Ордена, както и някой от членовете да те предложи. Това обаче не пречи Малтийският орден да има много съмишленици за добрите дела, които реализира у нас. Съществуват и така наречените отличия-декорации като Ордена за малтийски заслуги (нещо като българският орден “Стара планина”), чиито носители са президентът Румен Радев, Бойко Борисов, Даниел Митов, Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, дипломати, университетски преподаватели, представители на културните среди, видни общественици.

Поради своята суверенност и международно признание името на Суверенния Малтийски орден е изключително известно и отличително. То обаче често е жертва на копиране от страна на т.нар. непризнати ордени.

От няколко години у нас се създават рицарски сдружения, които ползват наименованията на древни рицарски ордени. Дали обаче става въпрос за международно признати организации? В България доста известни са Орденът на рицарите тамплиери в Йерусалим, а от 2018 година развива дейност и Суверенен орден на Свети Йоан, рицари на Малта OSJ. Според информацията в техните интернет страници, всеки може да стане член на такъв орден.

В Уикипедия обаче рицарите тамплиери са описани като “self-styled order”, или самозван рицарски орден и международна неправителствена организация. Той “няма пряка връзка с историческия орден на тамплиерите, а се опитва да следва техните завети, приема за членове християни от всички вероизповедания”. Търсейки информация за Суверенен орден на Свети Йоан, рицари на Малта OSJ, откриваме, че те са регистрирани като НПО в гражданския регистър на ООН, но това не означава, че са признати като държава от ООН. Повратната точка, на която те основават своята легитимност е моментът, когато автентичният Малтийски орден е принуден да напусне остров Малта, завладян от Наполеон. Рицарите се пръсват по целия свят, те вече нямат държава, нито Велик магистър.

В свое специално обръщение от 2014 година, Н.В. Мария Владимировна Романова, глава на Руския императорски дом заявява, че често към тяхната канцелария се обръщат отделни лица или организации с въпрос за връзката между Руския императорски дом и групи, които се самоопределят като "Орден на Свети Йоан от Йерусалим”, като прибавят, че са "православният" или "руският" вариант на Малтийския орден.

"Трябва ясно да се заяви”, твърди Мария Романова, че "никой няма законното право да използва променени имена или символи на Суверенния Военен Хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Роди и Малта, известен като Суверенен Малтийски орден, който е неизменно автентичният продължител с исторически и правни доказателства за своята правота от основаването си. “Неслучайно”, продължава становището на руската наследница на Романови, “Малтийският орден е признат като суверен субект на международното право, който поддържа дипломатически отношения с повече от 100 страни по света".

Някои организации претендират, че са рицарски орден, но всъщност са частни членски организации или клубове, като не са създадени от държава или царуващ монарх. “Има хора, които водени от суета или по други причини, претендират и имитират да са това, което ние сме”. това казва в интервю за Георги Милков великият канцлер на Малтийският орден през 2019 година. “Много от тях са свързани с не много чист бизнес. За други е просто суета. А също и защото е лесно да се разпространява имидж на ордена като клуб по интереси или някаква светска организация с благотворителна цел. Но ние не сме социален клуб. Ние сме, от една страна, религиозен орден, а от друга суверенна държава, субект на международното право, чиято единствена дейност е да върши благотворителност“, обяснява той.

Освен че самозваните ордени не са автентични, някои от тях привличат членове срещу заплащане и извършват нелегална дейност. Понякога става дума за хиляди евро. Има случаи, когато дори продават фалшиви паспорти на Суверенния Малтийски орден, твърдят наши източници. Тук вече не става въпрос за суета и показност, а за криминални дейности с цел печалба. Понякога правят някакви дарения като претекст, но това няма нищо общо с парите, които събират.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мая Манолова: Решението за връщане на мандата е на Слави Трифонов

Обръщам се към народните представители, към председателите на ПГ, да не се занимават с папки с мандати, а с важните за хората закони. Това каза на брифинг председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Народните представители да не се занимават с партийна дейност, каза още тя. Решението […]