„Шефка“ на „Топлофикация“ – Перник дала 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила на Лазурния бряг

NetNews

Общинският съветник в Перник Божидар Живков и съпругата му Василка са собственици на френската фирма V Property, която през 2013 г. купува луксозна вила в Мандльо Ла Напул – малка община на Лазурния бряг в съседство с известния курорт Кан, научи BIRD.bg. Това е станало със заем от 6.5 милиона лева, предоставен от българската фирма “Аура Стар 2005”. Фирмата дори не е регистрирана по ЗДДС и е собственост на шефка от пернишката “Топлофикация”. Живкови са родители на съпругата на бизнесмена Христо Ковачки. От 2019 Божидар Живков е общински съветник в Перник и е трябвало да декларира имота и заема пред КПКОНПИ, но не го е направил. В разговор с репортер на BIRD.bg той отрече да притежава такъв имот.

Документите от френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков и Василка Живкови създават V Property именно с цел да бъде закупен този имот и това е описано най-подробно в устава на фирмата, който е нотариално заверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от приземен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята LG, стая с баня и тоалетна. На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в имота има басейн с отделна постройка към него и гараж. Всичко това е разположено на три кадастрални парцела – 109, 110 и 114 с обща площ 3800 кв.м.

В отделен документ за ипотека е описан заем от 6,5 милиона лева, даден от фирмата “Аура Стар 2005” г. на Живкови в лично качество. Заемът е отпуснат на същата дата, на която е придобита вилата – 2 септември 2013 г.. Той е за срок от 10 години с 5,5% лихва. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във фирмата V Property и по този начин собствеността върху имота.

Проста сметка показва, че за да погасят заема съпрузите трябва да отделят от семейния си бюджет по 57 000 лв. месечно в продължение на 10 години. Вероятно това не е проблем за Божидар Живков и съпругата му, чийто тъст е мултимилионерът Христо Ковачки. Но през 2019 г. Божидар Живков става общински съветник и би трябвало да е декларирал този заем и вилата. Той обаче отрече в телефонен разговор да е собственик на такъв имот.

6.5 милиона лв. от фирма без регистрация по ДДС

“Аура Стар 2005” е еднолична собственост на Миглена Петришки. През 2013 г., когато е отпуснат заема от 6,5 милиона лева, фирмата има едва 13 000 лв. доход от продажби според справочната система Дакси. Справка в сайта на НАП показа, че фирмата никога не е имала регистрация по ЗДДС и не би трябвало да може да оперира с милиони.

Към момента на отпускането на заема Миглена Петришки се явява член на борда на “Топлофикация Перник”. В момента тя е представител на английската фирма “Бингам Мениджмънт”, която притежава 100% от капитала на “Бови тур” ЕООД, която пък притежава капитала на “Топлофикация – Перник”. За собственик на “Бингам” е обявен номинално кипърският гражданин Стефанус Константину.

Семейна връзка, милиони и подставени лица

На практика всички свързани с Христо Ковачки топлофикации се водят на подставени лица. Самият той скромно твърди, че е само консултант на тези енергийни мощности. Както вече писа БРРД, за действителен собственик на “Брикел” в българския Търговски регистър е обявен официално 82 годишният британец Дейвид Фордъм. На същия адрес като Фордъм е и собственичката на Топлофикация “Плевен” Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация. Собственикът на Топлофикация “Бургас” пък е 81 годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Гражданинът на Белиз Ерлин Мей Родригес притежава ТЕЦ Бобов дол, а Ксения Тома от Кипър е собственик на ТЕЦ-Сливен.

“Сламените хора”, които прикриват действителните собственици са обявени с нотариално заверени декларации, които очевидно са документи с невярно съдържание, но прокуратурата не предприема нищо, за да издири действителните собственици и да накаже лицата, подали измамните документи в Търговския регистър. Примерът със собствениците на топлофикации, илюстрира и безсилието (или нежеланието) на държавата да осветли действителните собственици на офшорни фирми по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

В случая обаче имаме проследима собственост за милиони, необясними заеми от фирми-фантоми и най-вече, семейна следа към консултанта Ковачки.

Междувременно стана ясно, че Топлофикация – Перник ще иска повишаване на цената на парното с 60%. Защото луксозните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони само при покупката, а трябва и да се поддържат в готовност за отдиха на щастливите собственици.

Как се стига до тези данни?

Разследването е чист продукт на журналистиката на данните, без използване на източници и сигнали. Oтскоро данните от френския регистър на собствениците на недвижими имоти и регистъра на собствениците на компании във Франция са в свободен достъп като отворени данни. Екипът на БРРД извърши сложна компютърна обработка, за да кръстоса двата информационни масива и да извлече от тях лицата свързани с България, които владеят недвижима собственост чрез фирми.

В списъка са вече известни от предишни разследвания публични личности като Васил Божков и Красимир Гергов, но има и нови попадения. Сред тях е бившият енергиен министър Милко Ковачев, който се е обзавел с триетажен апартамент близо до Биариц. В регистъра излизат и други “оперативно интересни” лица, които БРРД проучва методично. За да се препотвърдят данните от отворения регистър трябва да се направят справки в Кадастъра на Франция и да се извлекат срещу заплащане официалните документи от регистрите на фирмите и на собствениците на имоти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слави Трифонов: Не бягаме от отговорност (ВИДЕО)

"Не е вярно, че бягаме от отговорност. Така е раздал картите суверенът. Просто нямаме необходимия брой депутати". Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по време на живо видеопредаване в социалната платформа Facebook, коментирайки защо партията му върна мандата за съставяне на правителство. "В такава ситуация не можем […]