Разследват първи секретар в посолството на Русия за шпионаж

NetNews

Разследват първи секретар в посолството на Русия за шпионаж

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет.

Под надзора на Специализираната прокуратура се извършват действия по разследване, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“, по образувано наказателно производство по чл. 104 от НК.

В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, изразяваща се във вероятно нерегламентирано събиране на информация от национално значение. Същият е акредитиран като „първи секретар“ в Посолството на Руската Федерация.

Горното представлява нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

С оглед на това, главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Саня Борисова: Да, имам човек до себе си

Актрисата и модел Саня Борисова намери нова любов. За това признава самата тя пред „България Днес“. „Да, имам човек до себе си, но не искам да издавам повече. Щастието обича тишината“, сподели пред вестника Саня. От няколко месеца 39-годишната блондинка лети на крилете на любовта. След раздялата си с режисьора […]