Разсрочените кредити достигнаха 9 млрд. лева

NetNews

Над осем милиарда и 900 милиона лева е общият размер на разсрочените кредити към края на март, когато изтече срокът за искане за частичен мораториум върху задълженията. Това става ясно от месечния бюлетин за състоянието на банковата система, публикуван от БНБ. В края на март приключи срокът, в който банките могат да се произнесат по последните искания на клиенти за частично или пълно разсрочване на кредитите им заради пандемията от коронавируса.

Практически самото разсрочване може да продължи най-късно до края на декември – или девет месеца от договарянето между банката и конкретния клиент, припомня novini.bg. Брутният размер на необслужваните кредити в системата вече е под 5 милиарда и 700 милиона лева. За сравнение, към края на декември показателят е малко над тази стойност.

Печалбата в банковата система е 349 милиона лева към края на март, като година по-рано, още преди пандемията сериозно да се отразила на икономиката и финансовата система, печалбата е била под 300 милиона лева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пламен Димитров: 3 милиона българи ще останат без подкрепа

„Мерките за подкрепа на заетостта в коронакризата свършват на 31 май. От 1 юни започва реална заплаха и за работещите, и за бизнеса. Бюджетът можеше да се актуализира преди две седмици. Ако не се актуализира (бюджетът), няма да има пари за хората на първа линия, няма да има средства за […]