Рекорд: Близо по милион заразени на ден през последната седмица

NetNews

Светът достигна рекорден брой случаи на заразяване с Covid-19 за седем дни, като между 22 и 28 декември са регистрирани средно по 935 000 случая всеки ден, сочи справка на АФП.

Данните, които са най-високите от първата поява на вируса в края на 2019 г., се основават на информации, предоставяни ежедневно от здравните власти във всяка страна.

Значителна част от по-леките или асимптоматични случаи остават неоткрити въпреки засиления скрининг в много страни от началото на пандемията. Освен това политиките за тестване се различават в отделните страни.

С 6 550 000 случая, регистрирани между 22 и 28 декември, или средно 935 863 на ден, вирусът в момента циркулира с безпрецедентна скорост, значително по-висока от предишния рекорд, поставен между 23 и 29 април (когато бяха регистрирани 817 000 случая дневно).

Броят на регистрираните инфекции, който нараства в световен мащаб от средата на октомври, се е увеличил с 37% през последните седем дни в сравнение с предходната седмица. „Бързото нарастване вероятно е свързано с комбинация от загуба на имунитет и увеличаване на възможността за предаване на варианта Омикрон“, заяви СЗО във вторник, като предупреди за „много високия“ риск, който представлява този особено заразен вариант.

Засега този рязък скок в броя на откритите случаи не е довел до общо увеличение на броя на смъртните случаи, които намаляват от три седмици в световен мащаб. През последните седем дни са регистрирани средно по 6 450 нови смъртни случая на ден, което е най-ниският показател от края на октомври 2020 г. насам. В разгара на пандемията между 20 и 26 януари 2021 г. са регистрирани 14 800 смъртни случая дневно.

По-голямата част от новите случаи на заразяване в момента се наблюдават в Европа, където през последните седем дни са регистрирани над 3,5 милиона случая, което прави средно над 510 000 на ден. Това също е безпрецедентно ниво, тъй като при предишните вълни в региона никога не са регистрирани повече от 300 000 случая на ден.

През двете години след откриването на вируса в света официално са установени над 282 милиона случая на Covid-19, като повече от 5,4 милиона от тях са починали. Според СЗО броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19, може да бъде два до три пъти по-голям, като се вземе предвид прекомерната смъртност, пряко и непряко свързана с Covid-19./БГНЕС

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Канада медици ще работят и с положителен COVID тест

Снимка: архив, БГНЕС Властите в Канада ще позволят на служители в здравния сектор в провинция Квебек да продължат да работят след положителен тест за коронавирус заради острия недостиг на персонал. Още по темата 16 дек 2021 14:43 55 Във втората по големина провинция в страната бяха регистрирани няколко поредни дни […]