Рекорд за последните 40 години: инфлация от 9,1% във Великобритания

NetNews

Високите цени на горивата и хранителните продукти повишиха инфлацията в Обединеното кралство до 9,1% през май, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в Лондон. Това е най-високото равнище на инфлацията, откакто се регистрират данните за поскъпването, тоест от 1997 година. Предполага се, че единствено през 1982 година инфлацията е била още по-висока.

Очаквания за двуцифрена инфлация

През април цените нараснаха с 9% спрямо същия месец на предходната година. „Използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да намалим инфлацията и да се преборим с повишаването на цените“, каза министърът на финансите Риши Сунак. „Можем да изградим по-силна икономика чрез независима парична политика, отговорно фискално поведение, което не увеличава инфлационния натиск и чрез дългосрочното повишаване на производителността и растежа“, заяви още министърът.

В стремежа си да ограничи ценовия натиск Централната банка повиши основния лихвен процент вече за пети пореден път в рамките на седем месеца. Основната лихва сега е 1,25 процента. В средносрочен план това би трябвало да доведе до връщане на инфлацията до ниво от около 2%. Само че засега Централната банка очаква цените да продължават да растат. За октомври тя предвижда ниво на инфлацията от 11%.

Фирмите-износителки с по-слаба конкурентоспособност

Високите нива на инфлация са особено тежко бреме за работещите, чиито реални заплати се „изяждат“ от поскъпването. Към това се добавят и отрицателните последици от Брекзит. Според съвместно проучване на мозъчния тръст Resolution Foundation и Лондонското училище по икономика (LSE), цитирано от „Гардиън“, излизането на Обединеното кралство от ЕС е влошило икономическата дееспособност на страната.

Според изследването, работещите в страната трябва да очакват средногодишни финансови загуби от над 470 британски лири заради Брекзит – тенденция, която ще продължи до 2030 година. Като се приспадне инфлацията, това би означавало реално намаляване на доходите с 1,8 процента. Според проучването това се дължи на намалената конкурентоспособност на британската експортна индустрия в резултат от напускането на Европейския съюз.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бимбалов: ГЕРБ и ДПС реално управляват България

„ГЕРБ и ДПС не са опозиционни партии, те реално управляват България – местната власт, синдикатите, прокуратурата, църквата. ИТН и „Възраждане“ са техни патерици“. Това заяви блогърът Радослав Бимбалов за „Твоят ден“ по NOVA NEWS. По думите му отказът им да се явяват в парламента е арогантен. „Истинският собственик на държавата […]