Рекорд! Над 6 млрд. дози ваксини срещу коронавируса са поставени вече по света

NetNews

Броят на поставените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 6 милиарда. Повече от половината от тях са поставени в три страни – Китай (2,18 млрд.), Индия (0,84 млрд.) и САЩ (0,4 млрд.), според изчисления на ТАСС въз основа на официални данни на правителствата и статистика от медии.

До момента в света са поставени 6,002 млрд. ваксини срещу коронавирус. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са преминали пълния курс на ваксинация, тъй като много страни съобщават само броя на сертифицираните дози ваксини срещу COVID-19 и броя на поставените ваксини.

В страни като Испания, Малта, Исландия, Португалия, ОАЕ и Сейшелските острови повече от 75% от населението вече е получило поне една доза ваксина. В Русия, според изчисленията на ТАСС въз основа на данни от регионалните власти, броят на преминалите първия етап на ваксинация миналата седмица е надхвърлил 47 млн. души, което обаче е под една трета от населението на страната.

В същото време, по думите на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, в 50 страни по света, главно в Африка, до края на септември няма да е възможно да се постигне целта, поставена по-рано от СЗО за покриване най-малко 10% от населението с ваксинация срещу коронавируса.

Според изчисления на експерти на "Блумбърг" направените до момента ваксинации по света са достатъчни, за да бъдат напълно ваксинирани 38,7% от населението на планетата, а средният темп на ваксинация е над 33 млн. дози на ден. Ако тези темпове се запазят, след шест месеца ще бъде възможно да се постигне 75% ваксинация на населението на Земята.

Общо в света има повече от десет ваксини срещу коронавируса в граждански оборот, включително руските "Спутник V", "Спутник Лайт", "Епиваккорона" и "Ковивак", препаратите на американския концерн Pfizer и неговия германски партньор BioNTech, британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и Оксфордския университет, китайските фармацевтични компании Sinovac и Sinopharm, индийската Covaxin, както и продуктите на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВР показа дупките в оградата по границата

От вътрешното министерство разпространиха актуални кадри, на които се вижда състоянието на металната ограда. Забелязват се пробиви, през които човек би могъл да влезе нелегално на територията на страната. На места се вижда как цели парчета от възпрепятстващото съоръжение липсват, както и прокопани под оградата дупки. Някои от „тунелите“ пък […]