Ремонтът на танк трае поне 1 месец

NetNews

Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина. Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ Тодор Воденов, председател на Националния синдикат „Отбрана“:

„Никога танковете не идват един по един. Има поточни линии, по които се работи. Украинците си имат техни резервни части, не бива да се заблуждаваме. Необходимо е да се знае, че ние също разполагаме със стратегически резерв. Този стратегически резерв би могъл да бъде използван. Ние можем да ремонтираме украинската техника, доказали сме способностите си още от времето на Варшавския договор“.

„На 15 март имахме заседание в един от нашите заводи на холдинга, там беше и заместник-министър Петков. Попитахме го пряко дали сме обявени от Русия за вражеска държава, той каза, че няма официална информация. Ние ахнахме, но продължихме да работим заедно. След това ни беше казано, че е необходимо всичките действия, свързани с дейността на заводите, да минават едва ли не през разрешението на руската държава. Колегите, които са от страната на работодателите, казаха, че ще работят и с украинците и това беше посрещнато с едно неодобрение от страна на политическото ръководство“, коментира още Тодор Воденов.

Председателят на Националния синдикат „Отбрана“ обясни, че не получават разбиране от страна на ръководните кадри в страната, че българската военна техника трябва да бъде ремонтирана и модернизирана:

„Държавата може да организира ресурс, освен тези 1000 души, които работят в холдинг „Терем“, могат да се намерят специалисти, които имаме на разположение – да работят в холдинга, да извършат тези дейности, да си получат възнагражденията и когато след това тази кампания приключи, да бъдат освободени след време.

През последните няколко години доста писма сме написали до ръководните кадри в страната – на въоръжените сили, на Министерски съвет, до президентството, че холдинг „Терем“ е необходим, че трябва да бъде модернизирана техниката, че армията разполага с доста стара техника, но не ни беше обърнато никакво внимание. По-миналата година имахме среща с генералитета след „голямо боричкане“ и пак не получихме разбиране, че техниката трябва да бъде ремонтирана и модернизирана“.

„Необходимо е да има държавна политика в областта на набиране на кадри, които да бъдат назначени на работа чрез Министерството на труда и социалната политика, защото в Търговище работят малко над 220 души и за да могат да се извършват съвсем навременни ремонти е необходимо да бъдат назначени хора, да работят поточните линии, да може да се работи на пълни обороти, както казваха през времето на комунизма“, добави още Воденов.

„Напълно възможно е българска военна продукция да бъде в Украйна, но според мен е съвсем излишен шум да снимаме как се товарят самолетите“, каза пред БНР инж. Петьо Милков, директор на завода за радари „Черно море“ във Варна:

„Все пак това са и конфиденциални сделки. Не виждам за какво толкова се шуми“.

„Не бива да делим предприятията на частни и държавни. Това са български предприятия, които работят в България според нашите закони, тук плащат данъци, така че за мен разлика няма“, коментира още директорът на завода за радари „Черно море“ във Варна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Москва се готвят за парад под знака Z

Подготовката за 9 май в Москва тече интензивно вече от дни. Балконите се почистват, закачат се огромни червени знамена. Боядисва се, мете се – и се репетира. Във вечерните часове по улиците преминават танкове, бойни роботи и ракетни установки, предаде Дойче Веле. Те се радват на значителен интерес от страна […]