Републикански пътища в Ямболско нямат Акт 16 след ремонт и са правени без строително разрешение (документи)

NetNews

За едни от най-често използваните и най-натоварени републикански пътища в Ямболска област, както и за две изградени на тях кръгови кръстовища съществуват сериозни съмнения за извършено незаконно строителство. Става въпрос за основните ремонти на пътя Ямбол – Чарган и на отсечката Околовръстен път Ямбол – с. Калчево – с. Победа – с. Челник, където са и новопостроените кръгови кръстовища /на разклона за с. Козарево и в град Ямбол до магазин „Практикер”/. Всичко това е направено без одобрени инвестиционни проекти и издадени строителни разрешения от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а ремонтираните участъци и кръстовищата нямат Акт 16, т.е. не са въведени в експлоатация.

Данните за драстичните нарушения са получени след наше запитване до МРРБ по Закона за достъп до обществена информация. Запитването е препратено от министерството и към Агенция пътна инфраструктура и ДНСК. Благодарение на това за първи път се дава публичност как и на каква стойност са правени въпросните ремонти. Какво сочат фактите след обобщаване на постъпилата информация?

Въпреки, че се касае за основен ремонт и изграждане на изцяло нови съоръжения, каквито са кръговите кръстовища, за отделните обекти не са изготвяни проекти и не са провеждани обществени поръчки. Ремонтните работи са възложени от Агенция Пътна инфраструктура на ДЗЗД „Пътно поддържане Н” – Сливен по договор от 30.11.2019 г. който е с предмет… „извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища”. Отделните участъци са възлагани на изпълнителя с „допълнително задание”.

Съгласно одобрените допълнителни задания, ремонтът на пътя Ямбол – Калчево – Победа – Челник е 31 млн. лв., включително и двете кръгови кръстовища. Строителните дейности са приключени и повечето средства са изплатени. Ремонтът на отсечката Ямбол – с. Чарган е на стойност 8.7 млн. лв. Последната отсечка от този участък бе със срок на изпълнение до 31.12.2021 г., а към момента на постъпване на информацията все още не е имало разплащане, посочват от АПИ.

Следва да се подчертае, че и двата пътни участъка са с интензивен трафик и по тях ежедневно преминават стотици автомобили. Интересното в случая е, че ремонтът и строителството на такива големи и значими обекти се извършва в разрез със строителните норми, регламентирани от Закона за устройство на територията. Няма одобрени проекти, няма издадени строителни разрешения, няма и Акт 16. А нарушители са именно институциите, призвани да контролират тези процеси – МРРБ, АПИ, ДНСК. В продължение на повече от година не са извършвани проверки за контрол на строителството. От ДНСК изобщо не отговарят на този въпрос от запитването ни. От отговора на АПИ става ясно, че от РДНСК-Ямбол е предприета проверка едва през октомври миналата година, резултатът от която е неизвестен.

Съвсем отделен е въпросът дали в плоскостта на изборната 2021 година чрез ремонтите са се преследвали и политически цели. През март, например, когато стартира изграждането на кръговото кръстовище на обходен път Юг в Ямбол, темата бе широко експлоатирана от тогавашния областен управител Димитър Иванов, кмета на Ямбол Валентин Ревански и директора на Областно пътно управление-Ямбол инж. Галин Костов. Като ръководители на съответните институции, имащи отношение към тези обекти, не са ли били наясно, че ремонтите се извършват без одобрени инвестиционни проекти и издадени строителни разрешения?

А има вероятност тези ремонти да са използвани и като схема за усвояване на средства както други възложени по подобен начин обекти, които бяха оповестени в публичното пространство.

За изясняване на непълните данни има заведени съдебни дела срещу компетентните институции по реда на Закона за достъп на информация. Нетнюз ще продължи да следи темата и да ви информира какво е нейното развитие.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Четирима са арестувани за разпространение на дрога в Сливен

Снимка: БГНЕС Четирима души са задържани при спецакция срещу разпространението на наркотици в Сливен, съобщи Нова тв. Претърсени са три адреса в града и имот във вилна зона край Сливен. В два имота са открити лаборатории за производство на синтетични наркотици. В тях е имало множество материали, прекурсори и приспособления […]