Републиканци и демократи регистрират победи в заредените с конкуренция междинни избори

NetNews

Контролът над Конгреса днес виси на косъм. И двете партии отбелязаха победи в някои от най-оспорваните надпревари в междинните избори, в които основна тема бяха разочарованието на избирателите от високата инфлация и връщането назад по въпроса за правото на аборт.

Демократите запазиха ключово място в Сената в Ню Хемпшир, където досегашният титуляр Маги Хасан победи републиканеца Дон Болдук, пенсиониран генерал от армията, който първоначално разпространяваше лъжите на бившия президент Доналд Тръмп за изборите през 2020 г., но се опита да се разграничи от някои от по-крайните си позиции, които зае по време на първичните избори на Републиканската партия (РП). Републиканците запазиха местата си в Сената в Охайо и Северна Каролина.

За контрола над Камарата на представителите се водеше борба район по район, където демократите държаха места в умерени крайградски райони от Вирджиния до Канзас и Роуд Айлънд. Конгресменката Илейн Лурия, ветеран от военноморските сили, която участва в комисията на Камарата на представителите, разследваща размириците от 6 януари, беше първата демократка, която загуби силно конкурентен район в Камарата на представителите. Засега остават неизвестни резултатите в много от районите в щати като Ню Йорк и Калифорния, които могат да определят контрола върху Камарата на представителите.

Изходът от надпреварите за Камарата на представителите и Сената ще определи бъдещето на програмата на президента Джо Байдън и ще послужи като референдум за неговата администрация в момент, в който нацията се задъхва от рекордно високата инфлация и има опасения в каква посоката ще поеме страната. Контролът на републиканците върху Камарата на представителите вероятно ще предизвика серия от разследвания срещу Байдън и семейството му, а превземането на Сената от Републиканската партия ще затрудни възможността на Байдън да назначава съдии.

Демократите бяха изправени пред исторически препятствия. Управляващата партия почти винаги понася загуби на първите междинни избори при управлението на своя президент, но демократите се надяваха, че гневът от решението на Върховния съд за ограничаване на правото на аборт може да активизира избирателите им да се противопоставят на историческите тенденции.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис и губернаторът на Тексас Грег Абът, двама възможни претенденти за президентския пост от редиците на републиканците, победиха претендентите демократи и спечелиха преизбиране в двата най-големи „червени“ щата в страната. За демократа Бето О’Рурк, който загуби от Абът, това беше третата неуспешна кампания от 2018 г. насам.

В Джорджия сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнък и републиканският претендент Хершел Уокър се бореха за място, което може да определи контрола върху Сената.

Републиканците заложиха на това, че посланията, фокусирани върху икономиката, цените на горивата и престъпността, ще намерят отклик сред избирателите в момент на рязко покачваща се инфлация и нарастващо насилие.

ВоутКаст на АП (AP VoteCast), широкообхватно проучване на националния електорат, показа, че високата инфлация и загрижеността за крехкостта на демокрацията оказват силно влияние на избирателите.

Половината от гласоподавателите твърдят, че инфлацията има голямо значение, като разходите за хранителни стоки, бензин, жилища, храна и други разходи са се увеличили рязко през последната година. Малко по-малко – 44 % – заявиха, че основната тема за размисъл за тях е бъдещето на демокрацията.

Като цяло 7 от 10 гласоподаватели заявиха, че решението, отменящо решението от 1973 г., с което се утвърждава правото на аборт, е важен фактор при вземането на страна на междинните избори.

ВоутКаст също така показа, че решението за отмяна на правото на аборт е било много непопулярно. Около 6 от 10 души заявяват, че са ядосани или недоволни от него, докато около 4 от 10 са доволни. Приблизително 6 от 10 пък казват, че подкрепят закон, гарантиращ достъп до легален аборт в цялата страна.

В страната не бяха регистрирани широко разпространени проблеми с бюлетините или сплашване на гласоподаватели, въпреки че имаше затруднения, характерни за повечето изборни дни.

Гласоподавателите гласуваха и във важни надпревари за Сената или за губернаторски постове на места като Пенсилвания, Невада, Уисконсин, Аризона и Мичиган. Битки имаше и за определяне на щатски секретари – постове, на които обикновено не се обръща голямо внимание, но не и този път, защото претендентите от Републиканската партия, които отказаха да приемат резултатите от кампанията през 2020 г., се кандидатираха, за да контролират управлението на бъдещите избори.

На първите национални избори след бунта на 6 януари някои от участниците в нападението срещу Капитолия на САЩ или запознати с него бяха готови да спечелят изборни длъжности, включително няколко кандидати за места в Камарата на представителите.

В Охайо депутатката Марси Каптур победи републиканеца Джей Ар Маджеуски, който е бил в Капитолия по време на смъртоносния бунт и който представи неверни данни за военната си служба.

Членовете на Камарата на представителите от Демократическата партия Абигейл Спанбъргър и Дженифър Уекстън победиха енергични републикански претенденти в районите на Вирджиния, които Републиканската партия се надяваше да завоюва.

Изборите през 2022 г. ще струват 16,7 млрд. долара на щатско и федерално равнище, което ги прави най-скъпите междинни избори в историята, сочи непартийната организация за проследяване на финансирането на кампаниите „ОупънСикретс“ (OpenSecrets).

Гласува се за всичките места в Камарата на представителите, както и за 34 места в Сената – като промени бяха особено вероятни при вота в Пенсилвания, Джорджия и Аризона.

Тръмп помогна за победата на двама републикански кандидати за Сената в Охайо и Северна Каролина. Джей Ди Ванс победи конгресмена Тим Райън, който е с 10 мандата, а републиканецът Тед Бъд победи Чери Бийзли, бивш председател на Върховния съд на щата.

Тридесет и шест щата избираха губернатори. Републиканците се сблъскаха с неочаквани препятствия в битката за губернаторския пост в консервативния Канзас. Междувременно демократите бяха притеснени от перспективите си в надпреварата за губернаторския пост в Орегон, който обикновено е бастион на либералите.

Демократите с лекота преодоляха подкрепяните от Тръмп републиканци в няколко лявоориентирани щата, докато в по-конкурентни територии ги очакваха по-тежки изпитания, които биха могли да решат въпроса за контрола над Конгреса и бъдещето на президентството на Байдън.

Въпреки либералната си история щати като Масачузетс, Мериленд и Илинойс в миналото са избирали умерени републикански губернатори. Но тази година републиканците се оказаха твърде консервативни в тези щати, което осигури на демократите лесни победи в междинните избори, които иначе биха могли да се окажат трудни за партията.

В Масачузетс и Мериленд също се случиха събития за първи път в историята: демократката Маура Хийли стана първата жена, избрана за губернатор на Масачузетс, както и първата открита лесбийка в който и да било щат, а Уес Мур стана първият чернокож губернатор на Мериленд.

Хийли победи Джеф Дийл в Масачузетс, а Мур – Дан Кокс в Мериленд, докато губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер победи щатския сенатор Дарън Бейли. Болдък, Кокс и Бейли бяха сред крайно десните републиканци, за които демократите похарчиха десетки милиони долари, за да ги подкрепят по време на предварителните избори, залагайки, че ще бъдат по-лесни за побеждаване на общите избори, отколкото техните по-умерени съперници.

Силните позиции на републиканците може да окажат натиск върху Байдън да се откаже от преизбирането си през 2024 г. Междувременно Тръмп може да се опита да се възползва от печалбите на Републиканската партия, като официално започне нова кандидатура за Белия дом по време на „много важно изявление“ във Флорида следващата седмица.

Бившият президент подкрепи повече от 300 кандидати в междинните избори и се надява да използва победите на републиканците като трамплин за президентска кампания през 2024 г. „Смятам, че ако те спечелят, цялата заслуга е моя. А ако загубят, не трябва да ме обвиняват изобщо. Но вероятно ще бъде точно обратното“, казва Тръмп в интервю за НюзНейшън.

Възможно е да минат дни или дори седмици, преди да станат ясни резултатите от вота и кой ще контролира Конгреса. В някои щати с гласуване по пощата, като Мичиган, се наблюдава увеличение на броя на върнатите бюлетини в сравнение с междинните избори през 2018 г. Преброяването на тези гласове може да отнеме повече време, тъй като в много щати бюлетините трябва да бъдат с пощенско клеймо до вторник, но може да пристигнат в избирателните бюра едва дни по-късно. В надпреварата за Сената в Джорджия кандидатите трябва да спечелят поне 50% от гласовете, за да избегнат втори тур на 6 декември.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съдът в Одрин освободи единия от обвинените за стрелбата край Елхово

Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров. Брат му – Мустафа излиза на свобода. Пред съда днес двамата са заявили, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на […]