Ресторантьори и хотелиери от Русе излязоха на протест

NetNews

Ресторантьори и хотелиери от Русе излязоха на протест срещу новите мерки, с които от 22 март отново се затварят заведенията в страната. Заедно с тях своето недоволство изрази и техният персонал, който остава без работа за пореден път в последната една година, съобщи бТВ.

Много от собствениците на заведения са притеснени, тъй като се налага да теглят кредити, за да заработят отново. Спирането им само 20 дни, след като бяха отворени след дълга пауза, ги поставя в ситуация да имат дългове, които няма как да плащат.

„Ние в момента вадим от собствените си пари, теглим кредити, лични кредити, защото тя фирмата вече е длъжник, няма как да стане. Клиентелата е страшно малка, може би 10%, така че не виждам какъв е смисълът да затварят празните заведения“, казва Пламен Йосифов.

Според хората от бранша мерките са необмислени, а финансовите компенсации – недостатъчни.

„Хотелът е празен, ресторантът е затворен, разчитаме единствено на доставките на обяд, което е 1/18 от нормалния ни капацитет на работа. Имам 30 човека персонал, които в момента ще се наложи да си седят по къщите. Самите сметки не са намалели в момента, в който бяхме затворени. Той токът си върви, защото витрините, хладилниците, камерите, всичко е включено, парното също върви, защото сградата не може да не се отоплява, и осигуровките си вървят, въпреки че хората бяха в неплатена отпуска и някои от тях съкратих“, казва Светлана Павлова, собственик на ресторант и хотел.

20 процента от заведенията и ресторантите в Русе не са отворили след 1 март, а някои по-малки хотели вече са обявени за продан. „Или да не отваряме изобщо и да ни платят средствата, или просто когато ни затварят, да не е толкова бързо и да не е толкова неадекватно“, казва председателят на регионалната структура на ресторантьорите и хотелиерите Красимир Иванчев.

Хората от бранша в Русе подготвят нов протест в сряда пред общината, а ако не бъдат чути, обмислят блокада на Дунав мост.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова: Ще освободим фирмите от рекета

"Ще освободим българските фирми от рекета, на който са подложени, при спечелване на изборите. Никой няма повече да ги изнудва да подкрепят властта и ако не го правят върху тях да се изсипва цялата репресивна машина в предприятия и офиси". Това заяви във Враца по време на обиколката си в […]