Необходими продукти:
1 кг саворин (лефер) 1 връзка пресен лук 5 червени чушки 2-3 стръка целина 1/2 връзка магданоз 1/2 връзка копър 40 г краве масло (за намазване) 500 г смлени домати (от консерва) 2-3 с. л. зехтин сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва наедро и се запържва за 2-3 минути в зехтина. Прибавят се чушките, нарязани на кубчета и наситнената целина.
След 3-4 минути се налива бялото вино, оставя се да кипне и се изчаква, виното да се изпари.
Към омекналите зеленчуци се добавят доматите. Кипва се и се посолява.
Рибата се нарязва на едри парчета и се слага на дъното на намаслена тава. Отгоре се изсипват готовите зеленчуци и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Сервира се с охладено бяло вино – мискет или мускат.
През есента и зимата, пресният лук може да се замени с 3 стръка праз, а пресните червени чушки – с такива, от туршия.