Супата с кисело мляко, известна като яйла чорба, е една от най-известните от класическата турска кухня. В турската култура киселото мляко има много специално място и се използва в комбинация с безброй ястия като кебап, мезе и основни ястия, пише trafficnews.bg.
Необходими продукти:
60 грама ориз 700 милилитра вода 250 милилитра кисело мляко 1 жълтък 1 чаена лъжичка сол 2 супени лъжици масло (или маргарин) 2 супени лъжици мента на прах
Начин на приготвяне:
Първо измийте ориза и след това го сложете в тенджера с 500 мл вода, добавете сол и варете около 15 минути, докато омекне. След това намалете котлона.
В купа разбийте яйцето, добавете кисело мляко, брашно и 200 мл вода и разбъркайте добре. Добавете сместа от кисело мляко в тенджерата и разбъркайте бавно, за да се смеси добре в ориза. Бъркайте непрекъснато, докато заври (варете около 10 минути).
В отделен тиган разтопете маслото и добавете ментата, разбъркайте няколко пъти и след това ги изсипете в супата.