картофи – 1 кг
сол
краве масло – 1 с.л.
яйца – 2 бр.
прясно мляко – 100 мл
лук – 2 глави
гъби – 200 г
краве масло – 2 с.л. или олио
кашкавал – 100 г настърган
черен пипер – 1/2 к.л. смлян
сол
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода. След като поизстинат, се обелват и намачкват. Към тях се прибавя сол на вкус, двете яйца, краве масло и топло прясно мляко. Всичко се обърква до получаване на сравнително гладко картофено пюре.
Лукът и гъбите се почистват и нарязват на шайби. Запържват се в сгорещено масло и олио до златисто. Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус. С помощта на шприц или просто с лъжица от картофеното пюре се оформят картофени гнезда, като първо се прави дъното, а после стените. Вече оформените гнезда се напълват със сместа от лук и гъби.
Отгоре се поръсват със настърган кашкавал, след което се слагат да се запекат във фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Към картофени гнезда с гъби сервирайте и подходяща салата, пише flagman.bg.