Необходими продукти:
250 мл. хладка вода
1 яйце
3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
около 350 гр. брашно + още около 100 гр. за разточването.
За плънката:
2 яйца
200 гр. сирене
100-150 мл. олио или стопено краве масло
Начин на приготвяне:
Към хладката вода добавяте олиото, солта, и яйцето. Разбивате с вилица до еднородност. Брашното пресявате и правите кладенче в него. Наливате течните съставки и постепенно започвате да добавятете от брашното. Омесвате гладко, нелепнещо и еластично тесто, пише gozbite.com.
След това поръсвате много леко малък участък с брашно на плота или на по-голяма дървена дъска. Тестото разделяте на 6 приблизително равни къса, които оформяте на хубави топчици. Поставяте топките тесто на плота или дъската и ги покривате с кърпа. Оставяте ги да почиват 30 минути.
Докато тесто си почива, вие си разтопете маслото/маста и оставете да се охлади. Мазнината трябва да е течна, но не гореща. Натрошете си сиренето и в купа разбийте до еднородност яйцата.
След като времето за отпускане на тестото е изтекло, поръсвате с малко брашно плота и топчицата тесто. Разточвате във всички посоки докато кората стане възможно най-тънка. По време на разточването добавяте по малко брашно на плота и върху кората. Поръсете с малко мазнина кората и разпределете равномерно малко от натрошеното сирене. Добавете и 2-3 лъжици от разбитите яйца. Навийте кората на рехаво руло, след което я завийте като охлюв.
Намазнете леко тавата, в която ще печете баницата и поставете в центъра първата свита кора. Всяка следваща топка тесто правите като първата и увивате около предходната. Преди да сложите вашата точена баница да се пече я поръсвате с останалата мазнина отгоре.
Баницата печете на 200 градуса в предварително загрята фурна на средна скара без вентилатор. Печете, докато придобие приятен златист загар.
След изваждането на готовата баница от фурната, леко я поръсете със студена вода и покрийте за 15 минути с чиста кърпа. Сервирайте топла с напитка по ваше желание.