Рецепта на деня: Точена баница

NetNews

Необходими продукти:

250 мл. хладка вода

1 яйце

3 супени лъжици олио

1 чаена лъжичка сол

около 350 гр. брашно + още около 100 гр. за разточването.

За плънката:

2 яйца

200 гр. сирене

100-150 мл. олио или стопено краве масло

Начин на приготвяне:

Към хладката вода добавяте олиото, солта, и яйцето. Разбивате с вилица до еднородност. Брашното пресявате и правите кладенче в него. Наливате течните съставки и постепенно започвате да добавятете от брашното. Омесвате гладко, нелепнещо и еластично тесто, пише gozbite.com.

След това поръсвате много леко малък участък с брашно на плота или на по-голяма дървена дъска. Тестото разделяте на 6 приблизително равни къса, които оформяте на хубави топчици. Поставяте топките тесто на плота или дъската и ги покривате с кърпа. Оставяте ги да почиват 30 минути.

Докато тесто си почива, вие си разтопете маслото/маста и оставете да се охлади. Мазнината трябва да е течна, но не гореща. Натрошете си сиренето и в купа разбийте до еднородност яйцата.

След като времето за отпускане на тестото е изтекло, поръсвате с малко брашно плота и топчицата тесто. Разточвате във всички посоки докато кората стане възможно най-тънка. По време на разточването добавяте по малко брашно на плота и върху кората. Поръсете с малко мазнина кората и разпределете равномерно малко от натрошеното сирене. Добавете и 2-3 лъжици от разбитите яйца. Навийте кората на рехаво руло, след което я завийте като охлюв.

Намазнете леко тавата, в която ще печете баницата и поставете в центъра първата свита кора. Всяка следваща топка тесто правите като първата и увивате около предходната. Преди да сложите вашата точена баница да се пече я поръсвате с останалата мазнина отгоре.

Баницата печете на 200 градуса в предварително загрята фурна на средна скара без вентилатор. Печете, докато придобие приятен златист загар.

След изваждането на готовата баница от фурната, леко я поръсете със студена вода и покрийте за 15 минути с чиста кърпа. Сервирайте топла с напитка по ваше желание.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отворено писмо от Виолета Сечкова

Отворено писмо от една възмутена жена, майка и съпруга до всички български майки и съпруги и в частност до г-жа Йорданка Иванова, майка на две деца и съпруга на Христо Иванов, председател на „Да, България“. Пише Ви Виолета Сечкова. За мен семейството е най-голямата ценност. Така съм възпитана. Имам щастието […]