Речите на Зеленски повлияват на поведението на Запада, каква е тайната?

NetNews

Обръщенията на Володимир Зеленски са точни, емоционални и ефективни. С тях той успя да повлияе на политиката на Запада, казват експерти. Но понякога украинският президент отива твърде далеч.

„Имам нужда от муниции, не от превоз“ – тези думи на Володимир Зеленски, казани на американското ръководство в отговор на предложението да се скрие от руското нападение зад граница, вече станаха крилати на Запад. В Европа и в САЩ могат да се купят тениски с този цитат с различен дизайн – с картата на Украйна, с украински войник или с портрета на украинския президент, предава „Дойче Веле“.

„Тези думи бяха 100 процента точни“, казва пред ДВ експертът по политически комуникации Хасо Мансфелд. По-голям контраст от този между Зеленски и Путин, седнал на неговата абсурдно дълга маса, не би могло да има, отбелязва Мансфелд. Украинският президент е пълната противоположност на Путин – със своите редовни видеообръщения, в които се представя като смел и енергичен лидер на народа, даващ отпор на агресора. „Неговите изяви впечатляват“, смята експертът.

Още по темата

16 апр 2022 20:00

410

16 апр 2022 10:29

363

Речите на Зеленски повлияват на поведението на Запада

Облечен с най-обикновена тениска в цвят каки, с брада на три дни – в този непринуден вид Зеленски всеки ден се обръща и към своя народ, и към парламентите на демократичните страни от цял свят. Намира най-точните думи за всяка аудитория. „Както вашата смелост спаси държавата ви от сталинското нашествие, така и нашата смелост дава отпор на това нахлуване“, каза Зеленски, говорейки на осми април пред парламента на Финландия. Към когото и да се обръща в Европа, той успява да направи точни исторически паралели, за да изтъкне, че „Украйна сега преживява това, през което вие някога вече сте преминали“.

Германският политолог Андре Хертел от берлинската фондация „Наука и политика“ смята, че на Володимир Зеленски много повече подхожда ролята на автентичен антипод на Кремъл, отколкото на който и да било от неговите предшественици. „В архивите няма негови снимки с Путин, на които пие шампанско. Той е представител на новото поколение. Спокойно би могъл да бъде и западен политик“, посочва Хертел. Анализаторът е убеден, че без впечатляващите обръщения на Зеленски Украйна не би получила толкова бързо оръжие от западните страни и то в такова количество.

Критичното слово в Бундестага

Според германския политолог в екипа на Зеленски много внимателно подбират основните послания в неговите речи, за да направят впечатление на елитите. „Да вземем например неговото предупреждение по време на словото му в Бундестага: основното послание бе да не се допусне създаването на нова стена в Европа. Това е много силен символ, речта бе подготвена много професионално“, отбелязва Хертел. Речта бе много критична спрямо германските политици – в нея украинският президент фактически сравни руските бомби със строителството на газопроводи, които заобикалят Украйна, и с прекомерната предпазливост на Германия по отношение на присъединяването на Украйна към НАТО.

Същевременно Андре Хертел констатира, че макар критичният тон на Зеленски пред германските депутати да е имал разбираеми основания, той е бил „на ръба“. „Когато в края на речта си Зеленски се обърна към канцлера Шолц и го призова към „лидерство, с което следващото поколение ще се гордее“, това бе прекалено. Беше обидно и високомерно“, смята германският експерт.

Стъпи ли накриво Зеленски с отказа да приеме Щайнмайер?

Оттам нататък критиките спрямо Германия и от страна на Зеленски, и от страна на други водещи политици в Киев само нарастваха, макар че Берлин промени позицията си за доставките на оръжие и увери Украйна във всестранната си подкрепа. „С тези неща трябва да се внимава много. Атмосферата в отношенията с Германия може да бъде развалена много лесно. А Украйна и по време на войната, и след това ще има нужда от огромната поддръжка от всички западни партньори без изключение, конкректно и от Германия“, напомня Хертел.

Политическият консултант Хасо Мансфелд на свой ред смята за грешка нежеланието на Киев да приеме германския президент и предупреждава, че в очите на много германци подобни ходове могат да зачертаят положителния образ на Володимир Зеленски. „Трябва да се разбира какво значение има в нашата култура това – човек да може да се извини. Признаването на собствените грешки е силен ход, който у нас се цени. Щайнмайер призна, че неговата политика по отношение на Русия е била погрешна. Това не може да не се отчете. Оскърблението на един от основните ѝ донори няма да помогне на Украйна“, казва експертът по политически комуникации. И цитира конкретни данни: според проучване на телевизионните канали RTL и n-tv едва една трета от анкетираните подкрепят отказа на Зеленски да се срещне с Франк-Валтер Щайнмайер. 63 процента смятат решението му за неуместно.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Повече от 6800 чуждестранни наемници са били вербувани от Киев

Повече от 6800 чуждестранни наемници от 63 държави са били вербувани от Киев от началото на специалната операция, каза пред репортери говорителят на руското министерство на отбраната, Игор Конашенков. Според официалния представител на руското министерство на отбраната повечето наемници са дошли от Полша – 1717 души. „Около 1500 наемници са […]