Робот извадил за час черната кутия на МиГ-29

NetNews

Един час е продължила цялата операция по изваждането на черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29, като дистанционно управляем подводен апарат е отделил устройството от останките на самолета чрез специален манипулатор. Това стана ясно от брифинг на военноморските сили след прибирането на минния ловец „Цибър“, който беше ангажиран в акцията, съобщи бТВ.

Капитан Мирослав Добрев обясни, че корабът през нощта е извършил преход до мястото, където са били открити останките на самолета и подготовката за днешната операция (включително – облседване със сонар) е приключила в ранните сутрешни часове. „В 10:20 ч. черната кутия беше открита, в продължение на 20 минути работихме с апарата на фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутията на борда“, допълни той.

Самата кутия външно е цяла, но повече не може да се каже преди анализ от специалист, коментира кап. Добрев. Бил е заедно с други части от самолета на 70 метра под повърхността.

Йордан Чернаев от фирмата посочи, че самото изваждане не е било проблем. По думите му големият периметър и лошото време са били основен проблем през последните дни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвегия отваря границите за чужденци с ваксини или преболедували COVID-19

Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу и за преболедували коронавируса през последните 6 месеца, съобщава Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Осло имунизацията и оздравяването след вирусната инфекция трябва да бъдат доказани чрез т.нар. зелен […]