Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски

NetNews

Бившият народен представител от СДС Иван Сотиров сподели на профила си във „Фейсбук“ уникална снимка от историята на Левски. Фотографията е направена през 1925 г. при гостуване на „сините“ в турския град Измир за контролни срещи с местните отбори Измир и Алтай. Той показва снимката по случай победата на Левски с 1:0 над ЦСКА във финала за Купата на България.

От публикуваната информация на Сотиров става ясна сензационна версия за мястото на основаването на „сините“. Според него това е извършено в родната му къща на ъгъла на столичните улици „Цар Асен“ и „Узунджовска“, която неговият прадядо е отдавал под наем на 7-ма мъжка прогимназия и от там е тръгнало твърдението, че именно в двора на учебното заведение е взето решението за основаването на Левски.

Според официалната версия, публикувана на сайта на Левски, клубът е създаден от група момчета от столичната Шеста прогимназия „Тодор Минков“, разположена на ул. „Княз Борис I“, между ул. „Узунджовска“ и ул. „Парчевич“. През пролетта 1914 г., когато е извършено документалното основаване на клуба, споменатите момчета вече са ученици от Втора мъжка гимназия, намираща се в района на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, когато се стига до официалното основаване на Левски. Доста по-късно II мъжка гимназия ще се сдобие с нова сграда. Днес това е 22-ро средно училище на бул. „Пенчо Славейков“.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА НА ИВАН СОТИРОВ
По случай победата на Левски, за първи път публикувам тази уникална снимка от семейния ми архив. Това е отборът на Левски сниман в Смирна /днес Измир/ през 1925 г., когато е победил местните турски отбори Измир и Алтай. Дядо ми Асен Бакърджиев – първият отляво с бялата риза, като заклет левскар не е пропускал мач на Левски, а и по това време е учил в Роберт колеж – Цариград. Покрай него имах щастието да познавам, много от учредителите и първите футболисти на Левски, защото всички бяха съученици, съседи и приятели. В родната ми къща, на ъгъла на ул. “Цар Асен” и ул. “Узунджовска”, която е построена от прадядо ми Янко Бакърджиев и през 10-те години на миналия век е отдавана от него под наем за 7-ма мъжка прогимназия, са учили част от учредителите на Левски. Може би оттук идва и твърдението, че именно в двора на тази прогимназия група ученици са взели решението за създаване на Левски.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Почина актьор от "Приятели"

Майк Хагърти, станал известен като домоуправителят Трийгър от „Приятели“, който искаше да целуне Рейчъл под имела в коледен епизод, почина след реакция към антибиотик, съобщава „Daily Mail“. 67-годишният актьор се възстановявал от инфекция на единия си крак, когато лекар го изпратил в болница, тъй като актьорът се оплакал, че се […]