Родители защитават екипа на болница „Лозенец“

NetNews

Родители на трансплантирани деца с отворено писмо до президента, за да защитят екипа на болница „Лозенец“ след информациите за нерегламентирани интервенции в лечебното заведение.

„Първото, което искаме е да не се разтурва екипа на болница „Лозенец“. Ако има злоупотреби, който ги е извършвал, нека бъде наказан. В продължение на 10 г. се подготвя екип и ако ние го унищожим, кой ще помогне на следващото дете“, заявиха в студиото на „Тази сутрин“ родители и близки на трансплантирани деца.

Те допълниха, че искат да защитят нещо, което е единствено по рода си в България.

„Искаме децата да продължават да се лекуват в България, защото не всички имат шанса да отидат в чужбина за трансплантации“, добавиха те.

Те добавиха, че хората от екипа са станали тяхно второ семейство и че идеята за нелегални трансплантации, която се лансира е несериозна.

Обясниха и дългия процес, през който преминават донорът и реципиентът преди операцията: „Първо, трябва да съвпада кръвната група между донора и реципиента, след това започват изследвания за съвместимост, дали донорът е клинично здрав. Процесът се извършва от изключително много специалисти. За да започне трансплантацията, след като приключат всички медицински прегледи, задължително реципиентът и донорът минават през нотариус, където декларират, че са роднини и че са съгласни“.

"Не мога да повярвам, че се е случило нещо такова. Не съм съд, но позавам тези хора като лекари и като хора и умът ми не може да побере, че това е възможно". Идеята за нелегалните трансплантации е някак си несериозна, казват родителите на трансплантираните деца.

Групата на майките на трансплантирани деца във фейсбук нашумя през миналата седмица, когато в десетки емоционални постове, придружени със снимки преди и след операциите, те изразиха подкрепа за лекарите, разчистени от министър Кацаров. Според тях "от години се плюе по болница "Лозенец", а "властимащите се опитват всячески да я унищожат".

Майките са категорични, че ще търсят подкрепа и от президента Румен Радев, до когото ще напишат отворено писмо за проблема, възникнал след намесата на сружебния министър. Те настояват за лична среща с президента.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-скъпата кола в mobile.bg към момента

В най-големия сайт за автомобили в България, запалените по моторните возила могат да открият всевъзможни марки и модели. С други думи всичко каквото се продава у нас, от таратайки за "жълти стотинки", до свръхлуксозни коли с цена от няколко милиона, е събрано в картотеката на mobile.bg. Но най-скъпата кола винаги […]