Роднини на жертви на самолетна катастрофа обвиниха Русия в лъжа

NetNews

Роднини на жертви на катастрофата на самолет на Малайзийските авиолинии в Украйна обвиниха днес Русия, че лъже за предполагаемата си роля в свалянето на самолета, предаде Ройтерс, цитирана от Новини.бг.

Близки на загинали започнаха да дават показания по гледаното пред съд в Нидерландия дело за предумишлено убийство срещу четирима обвиняеми. Международни следователи стигнаха до заключение, че пътническият самолет е бил свален с ракета, изстреляна от проруските бунтовници в Източна Украйна. Русия отрича всякаква отговорност. "Те лъжат, ние знаем, че те лъжат, и те знаят, че ние знаем, че те лъжат", каза пред съда Риа ван дер Стен, загубила баща си и мащехата си при катастрофата.

Ван дер Стен заяви, че е цитирала покойния съветски дисидент Александър Солженицин. Тя направи изявлението на руски, като обясни, че е постъпила така заради тези, които слушат "от името на руския режим днес". "Искам да е известно, че знам кой носи отговорност", каза Ван дер Стен. Тя беше първата от десетките роднини, които ще имат възможност да говорят пред съда или да представят писмени изявления в идните три седмици.

Трима руснаци и един украинец са подсъдими по делото за свалянето на самолета, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур. При катастрофата през юли 2014 г. загинаха всички 298 души на борда. Русия, която твърди, че не финансира, нито подкрепя бунтовниците в Източна Украйна, отказва да екстрадира подсъдимите. Те се укриват и само един от тях е представляван от адвокати пред съда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Роналдо забрани на майка си да гледа мачовете му

Майката на футболната звезда Кристиано Роналдо – Мария Долорес (66 г.) няма да гледа на живо мачовете му в Манчестър Юнайтед, пише "Дейли мейл". Това обяви самият португалец пред изданието и потвърди, че лично той ѝ е забранил да идва на стадиона или да ги гледа по телевизията. "Вълнува се […]