Ройтерс: Путин предупреждава за Деня на страшния съд на 9-ти май

NetNews

Предупреждение към Запада за „деня на страшния съд“ ще изпрати на 9-ти май руския президент Владимир Путин. На тази дата Кремъл отбелязва един от най-големите си празници – Денят на победата. Путин ще води тържествата по случай 77-мата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия и ще размаха огромната огнева мощ на Русия, докато нейните сили се бият в Украйна и то вече два месеца.

Изправен пред лицето на дълбоката западна изолация, надвиснала над Русия след началото на инвазията в Украйна на 24-ти февруари, Путин ще говори на Червения площд преди парада на войски, танкове и ракети.

Полет над катедралата Свети Василий ще включва свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи Ту-160 и, за първи път от 2010 г., команден самолет Ил-80, наречен самолетът на „Страшният съд“, който ще превозва висшия състав на Русия в случай на ядрена война. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, пишат от агенция „Ройтерс“.

При подобен сценария Ил-80 е проектиран да се превърне в команден център за руския президент. Пълен е с технологии, но контретни подробности около летателния апарат продъвлжават да са руска държавна тайна.

9-ти май в контекста на войната в Украйна ще бъде важен ден. Причините за това не са малко, а една от тях се дължи на това, че Путин многократно е оприличавал случващото се в Украйна в момента с предизвикателствата, пред които е бил изправен Съветския съюз по времето на Втората световна война. Един от мотивите за започваненто на „специалната военна операция“, както се нарича войната от Кремъл, е именно „денацификацията на Украйна“.

„Опитът за успокояване на агресора в навечерието на Великата отечествена война се оказа грешка, която струваше скъпо на нашия народ. Няма да направим такава грешка втори път, нямаме право“, каза Путин на 24 февруари.

Путин разглежда войната в Украйна като битка за защита на рускоговорящите там от преследване от нацисти и за предпазване от това, което той нарича заплахата на САЩ за Русия, породена от разширяването на НАТО. Украйна и Западът отхвърлят твърдението за фашизма, определят го като глупост и обвиняват Путин във воденето на „непредизвикана агресивна война“.

Съветският съюз загуби 27 милиона души по време на Втората световна война, повече от която и да е друга страна, а Путин през последните години критикува това, което Москва вижда като опити на Запад да преразгледа историята на войната, за да омаловажи съветската победа.

Освен поражението на френския император Наполеон Бонапарт през 1812 г., поражението на нацистка Германия е най-почитаният военен триумф на руснаците, въпреки че и двете катастрофални нашествия от запад оставиха Русия дълбоко чувствителна по отношение на нейните граници.

И така войната в Украйна ще хвърли голяма сянка върху честванията на Деня на победата тази година. Руската инвазия доведе до хиляди жертви и накара близо 10 милиона да напуснат домовете си. Войната остави Русия в хватката на строги западни санкции и породи опасения от по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати – най-големите ядрени сили в света.

Кремъл посочва, че на 9-ти май ще има грандиозен спектакъл. 11 хил. войници ще маршируват на Ччервения площад заедно с военна техника, но конфликтът в Украйна на практика разкри слабости във въоръжените сили на Русия. Кремъл се размина с блицгрик и бърза победа, а уската икономика – силно притисната от санкциите на запада, е свита до най-лошите си размери от годините след разпада на Съветския съюз.

Преди по-малко от две десетилетия президентът на САЩ Джордж Буш се присъедини към Путин за тържествата на 9 май в Москва. Тази година западен лидер не беше поканен.

Преди 9 май из Москва и западните столици се завъртяха спекулации, че Путин подготвя някакво специално изявление за Украйна, може би направо обявяване на война или дори национална мобилизация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези предложения в сряда, описвайки ги като „глупости“. ФрогНюз държи да припомни обаче, че като глупости бяха определени и предупрежденията за началото на руска инвазия в Украйна през първите месеци на тази година.

Кремъл не отговори на искания за коментар какво може да каже Путин в речта си, която ще бъде произнесена от трибуната на Червения площад пред Мавзолея на Владимир Ленин.

Превод и редакция: Джесика ВЪЛЧЕВА, Фрогнюз

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Altea Freetrack Concept е испанският предшественик на най-проходимата G-Klasse

През 2007 година по време на международното изложение в Женева, на щанда на Seat е показан един интересен концепт на базата на актуалният тогава миниван – Seat Altea. Прототипът Altea Freetrack Concept е със 185 милиметра по-висок от стандартния модел, а под капака на офроуд модела работи 2.0-литров бензинов двигател […]