Румен Петков видя корупция в „американските Марици“

NetNews

"Българската държава със своите инструменти трябва да разследва американските централи Марица 1 и Марица 3 и за корупция, и за ценообразуването, с което всъщност грабят българските граждани и българската икономика и причиняват тежки щети на българската икономика и инфлационни процеси". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков и настоя ДАНС и специализираната прокуратура да предприемат мерки.

Той изтъкна, че в микса при ценообразуването на тока, най-висок е приносът на двете американски централи Марица 1 и Марица 3. Само за варовика, който закупуват централите, държавната Марица 2, която закупува от Каолин, ценообразуването към 1 юли е 25.90 лв., на американската централа Марица 1, която също купува от Каолин – 27.84 лв. на тон, което е с 2 лева по-скъпо, а на Марица 3, която закупува от Огняново и от Каолин цената варира между 29.90 и 34.35 лв., посочи Петков. "Това е източване на българската енергийна система от страна на Марица 1 и Марица 3", коментира той. Според него, това е поради договора, който Иван Костов е подписал и неговите правоприемници сега в Народното събрание – "Да България", трябва да носят политическа отговорност.

При 25.90 лева на тон в държавната Марица за първото полугодие на 2021 г. Марица 3 отива на 34.35 на тон – 10 лева по-скъпо, подчерта Петков и изрази надежда ДАНС и Специализираната прокуратура да видят най-после този проблем.

"Не става въпрос кой е собственик и каква е формата на собственост, тук става дума, че се грабят българските граждани и се унищожава българската икономика", подчерта Петков и назова истинската причина: "Тя се казва американските централи Марица 1 и Марица 3".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бизнесът около "Камп Ноу": Меси правеше 90 % от оборота ни и постоянно го увеличаваше през последните 10 години

На "Камп Ноу": Меси правеше 90 % от оборота ни и постоянно го увеличаваше през последните 10 години Оставаха три часа преди старта на първия мач на Барселона за сезона в Ла Лига. Въпреки че "Камп Ноу" бе отворен само с 1/5 от капацитета си няколкостотин души бяха подранили пред […]