Румен Радев: Необходими са гаранции при провеждането на изборите

NetNews

Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени, че да дадат необходимата стабилност и гаранция за надеждност и прозрачност при провеждането на предстоящите избори. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), която се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на държавния глава във връзка с организацията на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Румен Радев посочи, че при определяне на датата за парламентарните избори значително се ограничават възможностите за „маневриране“ във времето предвид факта, че насрочената от Народното събрание дата за президентски избори е последната възможна и предвид върнатия вчера неуспешен мандат за съставяне на редовен кабинет. „В обществото се говори все повече за избори „2 в 1“, но най-важната страна в този дебат е изборната администрация“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че при заявената от ЦИК готовност за организация на избори „2 в 1“ комисията трябва да обмисли много внимателно всяка хипотеза и всички възможни фактори, които в момента се експлоатират за компрометиране на изборите.

По думите на държавния глава, разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори, а и трябва да се има предвид, че в досегашната практика не се е случвало съчетаването на тези два вида гласуване. „От друга страна, отделните избори изискват и много повече финансови средства. А тази година българите вече натрупаха чувствителна електорална умора“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава заяви, че при решаването на различни организационни въпроси за провеждането на изборите, трябва да се отчетат различни хипотези, ако изборите са „2 в 1“. Според Румен Радев, трябва да се има предвид необходимостта от време, която избирателите ще имат, за да се запознаят с електронните бюлетини при самото гласуване при съчетаване на вота. „Хората ще искат да четат внимателно имена и това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори и да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад, или да се откаже. Надявам се да успеете софтуерно да оптимизирате тези процеси“, заяви президентът.

Както и при провеждането на отминалите парламентарни избори, и за предстоящия вот държавният глава настоя за откритост при процеса на тестване и сертифициране на машините за гласуване и техния софтуер. „Още веднъж призовавам за публичност на методиката, за тестване и това да бъде открито за всички политически партии, неправителствени организации, граждани“, заяви Румен Радев. Президентът призова и за по-активна разяснителна кампания за гласуване, тъй като това ще се отрази на провеждането на вота. Той настоя и за своевременно стартиране на обучението на членовете на изборната администрация. Според Румен Радев е необходимо да се отчита и фактът, че при избори „2 в 1“ ще се съчетаят и две отделни предизборни кампании, което вероятно ще доведе до двойно по-малко ефирно време за участниците в двата вота и до потенциални конфликти по тази тема.

„ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали в един и същи ден се произвеждат повече от един вид избор“, заяви Камелия Нейкова – председател на ЦИК. Тя посочи, че „и технологично, и организационно е възможно изборите да се проведат 2 в 1“. По думите на Камелия Нейкова, комисията има готовност на базата на анализ на избирателната активност по секции на предходните избори, да се осигурят допълнителни машини за гласуване, за да се съкрати времето за гласуване и да се избегне струпване на избиратели.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ИТН: „Автомагистрали“ е фирма касичка

Държавната компания „Автомагистрали“ е фирма касичка и фирма разпределител, която решава на кои фирми ще даде и на каква цена – няма гаранция, няма и контрол. Това подчерта в студиото на „Лице в лице“ по бТВ депутатът Георги Георгиев от „Има такъв народ“ заради скандалите с инхаус процедурите в инфраструктурното […]