Румен Радев разговаря с румънския президент Клаус Йоханис

NetNews

Съхраняването на потенциала на транспортните коридори в Източна Европа и предприемането на мерки войната в Украйна да не доведе до хуманитарна криза в страната и съседните на ЕС региони, обсъдиха в телефонен разговор президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис.

Украйна е един от най-големите износители на зърнени храни от Европа и блокирането на нейните пристанища затруднява износа, което създава риск от продоволствена криза в редица страни, бе подчертано по време на разговора.

Обща бе позицията, че страните от ЕС следва да обединят усилията си за оказване на помощ за милионите бежанци от военните действия. Недопускането на хуманитарна криза в Украйна изисква и създаването на условия за непрекъсване на хуманитарната подкрепа и на вноса на стоки от първа необходимост, бе посочено още по време на разговора.

Президентът Радев отправи покана към своя румънски колега Йоханис да посети страната ни в удобно за него време.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Велики четвъртък е!

Прaвocлaвният cвят днec oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe дни в Cтрacтнaтa ceдмицa – Вeлики чeтвъртък. Три вaжни cъбития бeлeжaт тoзи дeн – Тaйнaтa вeчeря нa Иcуc c нeгoвитe учeници, Иcуc ce мoли в Гeтcимaнcкaтa грaдинa пoд Eлeoнcкия хълм и прeдaтeлcтвoтo нa Юдa. Пo трaдиция нa тoзи дeн ce бoядиcвaт яйцaтa зa […]