Румънците могат да си поставят четвърта доза ваксина срещу COVID-19

NetNews

Четвърта доза ваксина срещу COVID-19 ще може да бъде поставяна при желание във ваксинационните центрове и кабинетите на семейните лекари в Румъния от 16 май, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Хотнюз.

Министерството отбелязва, че за момента четвърта доза може да се постави само с ваксината Comirnaty, произведена от Pfizer/BioNTech.

Четвърта доза ваксина може да поискат лицата на възраст над 18 години, които са ваксинирани с три дози ваксини с иРНК технология.

Ваксинацията с четвърта доза може да се извърши минимум четири месеца след поставянето на третата доза.

Поставянето на четвърта доза ваксина е препоръчително по-специално за лицата над 60-годишна възраст, посочва министерството.
Държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу заяви, че четвъртата доза може да се постави без предварително записване.

В Румъния до момента са поставени над 16,8 милиона дози ваксини срещу COVID-19, като напълно ваксинирани с 8,1 милиона души или 42 процента от населението, според данни на сайта Our World in Data.

През последното денонощие са регистрирани 705 нови случая на COVID-19 в Румъния и са починали осем души. В интензивни отделения се намират 144 пациенти, съобщи здравното министерство.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Една от най-красивите спортистки в света пали пожари на пистата

Германската атлетка Алиса Шмид, която е призната от редица медии за най-красивата и сексапилна спортистка в света, отново показа нагледно защо това е истина. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от ᗩlica Ѕchmidt | Track&Field (@alicasmd) Алиса има сребърен медал в щафетата 4х400 метра на Европейското първенство по лека […]