Русия „бори“ вируса c водка

NetNews

Във времената на пандемия от коронавирус руснаците са започнали да пият дори повече твърд алкохол от обичайното. Това показват актуалните статистически данни. На човек от населението сега се падат по 4,9 литра водка, което е с 2% повече в сравнение с предходната година, пише Lupa.bg.

Междувременно руските здравни власти бият тревога заради зачестилите случаи на смърт след употреба на некачествен алкохол. За последните месеци този неприятен показател е скочил с цели 17,2%.

Само за половин година алкохолът е станал причина за смъртта на 5500 души, което прави 11 000 жертви на този порок годишно. Ръстът на смъртността от отравяне със спиртни напитки в някои региони достига стотици проценти.

В Татарстан, например, показателят е нараснал 12 пъти, което поставя републиката на първо място в страната. Втора в черната класация е Еврейската автономна област, а трета – република Тува. За борба със смъртоносния порок властите са разработили Стратегия за формиране на здравословен начин на живот на населението. Предвижда се законодателната база да бъде допълнена с нормативни актове, целящи да намалят употребата на алкохол и цигари.

По-рано постъпи предложение минималната възраст на купувачите на алкохолна и тютюнева продукция да бъде вдигната от 18 на 21 години. Експерти са категорични, че ожесточаването на режима, значително ще намали броя на злоупотребяващите със спортни напитки и цигари младежи в страната. В подкрепа на идеята медици посочват, че в по-ранна възраст рискът от привикване е по-висок.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Linkedin проучва организирането на платени онлайн събития

Социалната мрежа за професионални бизнес контакти LinkedIn тества идеята да позволи на потребителите да плащат за виртуални събития, хоствани на нейната платформа, като потенциално създава нов генератор на приходи както за социалната мрежа, така и за нейните потребители, предава Bloomberg. Тестът включва малка група потребители и компанията не е решила […]