Русия дава на ООН доказателства за военни биологични дейности на САЩ в Украйна

NetNews

Русия възнамерява да внесе материали в Съвета за сигурност на ООН за провеждане на разследване на военни биологични дейности в Украйна. Това обяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

По негови думи Москва е призовала за обсъждане на американските биолаборатории в Украйна.

Вече сме натрупали значително количество материал, директно сочещ нарушение от страна на САЩ на Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия (КБТО), подчерта той и допълни, че събирането и анализът им продължават, пише ТАСС.

„Като се има предвид, че САЩ отказват всякаква конструктивна дискусия по тази тема, ние планираме да използваме механизмите, предвидени по член 5 и 6 от КБТО (те предвиждат възможността за представяне на доказателства в Съвета за сигурност на ООН за започване на разследване – бел.ред.)“, посочи Небезня.

Той изтъкна, че веднага след като приключи събирането на материалите, руската страна ще ги внесе в Съвета за разследване.

Надяваме се, че това ще направи възможно трайното спиране на военни биологични дейности, които застрашават международния мир и сигурност, а на извършителите ще бъде потърсена отговорност, подчерта Небезня.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Янев: Русия не е отказала да доставя ядрено гориво по договорите си

Преди 2 дни евродепутатът Елена Йончева отправи въпроси към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каква би била опасността за Европейския съюз в случай, че доставките на ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва. Коментар по темата за NOVA NEWS направи проф. Янко Янев, който […]