Русия: ЕС разпространява пълни лъжи

NetNews

Русия заяви днес, че Западът разпространява лъжи за причините за глобалната продоволствена криза, която според Москва се подклажда от санкциите, наложени на Русия от Съединените щати и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Освен смъртта и опустошението, посеяни от руската инвазия, войната и опитът на Запада да осакати руската икономика като наказание доведоха до покачване на цените на зърното, олиото, тора и енергията.

Говорителят на руското външно министерство, Мария Захарова, каза пред репортери в Москва, че е разтревожена от многократните западни изявления, че Русия е виновна за световната продоволствена криза.

„Това е лъжа – подобни обвинения са пълни лъжи“, каза Захарова. „Значи Западът може да достави всички тези оръжия на Украйна, но по някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна?“

Съединените щати и членовете на Европейския съюз, които доставят оръжие на Украйна, обвиниха Русия, че подклажда продоволствена криза, като предотвратява износа на зърно от Украйна – което представлява около една десета от световния износ на пшеница.

Украинският президент, Володимир Зеленски, предупреди на 9 юни, че милиони хора могат да умрат от глад заради руската блокада на черноморските пристанища на Украйна, която според него е оставила света „на ръба на ужасна продоволствена криза“.

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански стоки в света. Русия е най-големият износител на пшеница в света след Европейския съюз, докато Украйна е най-големият износител на слънчогледово семе в света.

И двете играят голяма роля на пазарите на ечемик, царевица и рапица, докато Русия е един от най-големите износители на торове в света.

„Западните санкции“, каза Захарова, „насочиха селскостопанските пазари към ръба на пропастта, като нарушиха системите за плащане, корабоплаването и застраховката, което предотврати много руски износ на храни и торове.“

„Нелогично е – от една страна Европейският съюз казва, че се създава заплаха за глобалната продоволствена сигурност, но в същото време блокират пътищата за доставка на стоки до себе си на собствения си континент“, каза Захарова.

Президентът, Владимир Путин, и руските официални лица не използват думите „война“ или „инвазия“. Те определят действието като „специална военна операция“, насочена към предотвратяване на преследването на рускоговорящите в Източна Украйна.

Еритрея, Армения, Монголия, Азербайджан, Грузия, Сомалия, Беларус, Турция, Мадагаскар, Ливан, Египет и Пакистан зависят от Русия или Украйна за повече от 70% от вноса си на пшеница през 2021 г., според данните на ООН.

Монголия, Казахстан, Молдова, Сърбия, Хондурас и Гана разчитат на Русия за 50% или повече от своя внос на торове през 2021 г., според данните.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Рапърът Енчев изригна заради сина си

Култовият певец от близкото минало Енчев публикува гневен пост в социалните мрежи. Георги Енчев в момента е бизнесмен и собственик на собствен бранд с ресторанти. Изригването му във Фейсбук се дължи на решение на Инспекцията по труда. Те са забранили на 13-годишния му син му помага в семейния бизнес, като […]