„Русия изнемогва“: три сценария за войната в Украйна

NetNews

Битката за Донбас е последното голямо настъпление на руската армия във войната в Украйна. Постепенно Москва изчерпва нападателния си потенциал, а проблемите растат, казват западни военни експерти.

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през седмицата имаше съобщения, според които тя дори е била принудена да отстъпи край Харков под натиска на украинските въоръжени сили.

Какви са следващите възможни ходове на Русия? Ето мненията на водещите военни експерти Макъл Кофман от вашингтонския Център за военноморски анализи и Роб Ли от Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.

Русия няма потенциал да продължи настъплението

Дори Русия да успее да напредне в района на Северодонецк, това ще е минимален напредък, а руските загуби продължават да са значителни, казва Роб Ли. По този повод той припомня неуспешните опити на руските военни в продължение на няколко дни да преминат реката Северски Донец – когато, съдейки по публично достъпните снимки, са били загубени 70 единици бронирана военна техника, което отговаря на въоръжението на една батальонно-тактическа група. Броят на загиналите е неизвестен.

Експертите Ли и Кофман поддържат становището, че в рамките на настъплението си в Донбас руската страна вече изнемогва – без значение дали ще успее да завладее нови украински територии. На базата на оценката на личния състав на руската армия Кофман стига до извода, че в операцията в Донбас участват последните атакуващи резерви на Русия в тази война. „Не мисля, че им е останал потенциал да продължат нападението.“

Руската армия изпитва остър недостиг на кадри

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав, казват Кофман и Ли. „75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма.“ Но достоверни данни за числеността на руската армия, действаща в Украйна, липсват, посочва Кофман.

Експертите казват, че в стремежа да се намерят резерви към Украйна са пренасочени руски военни от Таджикистан, Абхазия и Сирия, откъдето следва, че в момента армията на Русия не е готова за нито един друг теоретично възможен военен конфликт.

Наред с проблема с личния състав, руската армия изчерпва и запасите си от боеприпаси, и по-конкретно – от високоточни ракети. „Не може да се каже колко са, но е ясно, че са малко“, предполага Роб Ли. Кофман е на друго мнение – макар Русия да е загубила много танкове и бронирани машини, е трудно да се оценят запасите от боеприпаси като цяло. Кофман предполага, че запасите все още са „съществени“.

Русия ще се изправи пред „неприятен избор“

„Русия има три опции: ескалация, продължение на досегашната тактика или деескалация“, убеден е Роб Ли, като ескалацията ще бъде възможна само чрез мобилизация, макар и частична. „В противен случай просто няма да има как да се прави ротация.“

Кофман от своя страна смята, че Русия няма да може да продължи войната по същия начин, по който я е водила досега. „Основният ми извод е, че ще се наложи взимането на неприятни решения.“ Според Кофман вариантът с всеобщата мобилизация е неосъществим и малко вероятен, а сегашните действия на руското ръководство определя като опит да се реши проблемът с дефицита на военни кадри с „полумерки“: желанието да се удължи срока на военната служба на наборниците, или те да бъдат накарани да подпишат военни контракти, да се проведе мобилизация на доброволците и т.н.

„Най-големият проблем обаче остава търсенето на политическа рамка за тази „специална операция“, казва Кофман. Въпреки нежеланието на политическото ръководство да обяви война, Русия разполага с възможности да набира личен състав без всеобща мобилизация. Но дори в този случай тя едва ли ще успее да възстанови силите си за ново настъпление – възможно е те да ѝ стигнат само за отбрана на завладените територии, предполага той.

Още едно от предположенията на експерта е, че до патова ситуация няма да се стигне, тъй като Украйна има добри възможности за контранастъпателни действия. Траекторията на развитие на събитията е по-скоро в полза на Киев, като се има предвид, че факторът западно въоръжение играе все по-голяма роля, казват и Ли, и Кофман.

„Война до изнемога и от двете страни“

Макар перспективите на руската армия в Украйна да се влошават, Кофман предупреждава да не подценяваме възможностите ѝ – например за отбрана. Въпреки сериозните загуби, до момента не е имало масово предаване в плен или големи щети от руска страна, така че бързо и „драматично“ поражение не може да се очаква. „Най-вероятно е и двете страни да приложат стратегията за изтощение на противника“, смята Кофман.

„И Украйна търпи големи загуби. Руската страна успя да нанесе сериозни удари по военни цели, да блокира украинските пристанища и да нанесе вреди на икономиката. Ситуацията е трагична, макар като цяло да се развива в полза на Украйна“, казва Майкъл Кофман. Според него руските военни още дълго ще могат да поддържат икономическата блокада на Украйна: „В близко бъдеще това ще оказва голям негативен ефект, но вредите за руската икономика ще бъдат още по-тежки“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Андрей Ковачев: Има опити за лобиране сред депутатите за промяна на позицията спрямо РСМ

„Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския парламент. И аз усещам отсега как се започва по най-различни канали, включително и дипломатически, да лобират сред българските народни представители за такава промяна при евентуално гласуване в българското Народно събрание […]