Русия изстреля нова междуконтинентална балистична ракета

NetNews

Русия заяви днес, че е изстреляла своята междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ – ново допълнение към нейния ядрен арсенал, за която президентът, Владимир Путин каза, че ще даде на враговете на Москва нещо за размисъл, предаде Агенция Ройтерс.

Ракетата е била изстреляна от Плесецк в северозападната част на страната и е поразила цели на полуостров Камчатка в Далечния изток.

„Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналози в света и няма да има още дълго време“, каза Путин.

„Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждна сигурност на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на яростната агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни“.

„Сармат“ е нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която Русия се очаква да разположи с 10 или повече бойни глави на всяка ракета, според Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Тя се разработва от години и затова тестовото ѝ пускане не е изненада за Запада, но идва в момент на изключително геополитическо напрежение поради войната на Русия в Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Поли Карастоянова: Трябва план за бежанците след 31 май

„Апелираме към министър Христо Проданов, който е партньор на бранша, още отсега да започнем подготовка за алтернативен план, който плавно да даде възможност бежанците, които са тук и са настанени по хотели там, където са, да останат или да бъдат съвсем наблизо. Така по естествен начин да започне летният туристически […]