Русия изтегля войските си от западния бряг на река Днепър, включително от Херсон

NetNews

Министърът на отбраната Сергей Шойгу нареди днес на руските войски да се изтеглят от западния бряг на река Днепър на фона на украинските атаки в близост до южния град Херсон, съобщи Ройтерс.

В изявление, излъчвано по телевизията, генерал Сергей Суровикин, който командва т. нар. руска специална военна операция в Украйна, каза, че снабдяването на град Херсон вече не е възможно. Той посочи, че предлага да се заемат отбранителни линии на източния бряг на Днепър.

Този руски ход идва след седмици на настъпване на украинските въоръжени сили към Херсон. През този период Русия междувременно прехвърли около 100 хиляди местни жители на източния бряг на реката.

„Ние ще запазим живота на нашите войници и бойния капацитет на частите ни. Да ги държим на десния (западния) бряг е безсмислено. Някои от тях може да бъдат използвани на други фронтове“, каза Суровикин.

Руският генерал докладва на министъра на отбраната, че до момента всички желаещи граждани на Херсон – повече от 115 000 души – са напуснали района на града, предаде ТАСС.

Изтеглящите се от западния бряг на Днепър руски войски ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката, каза още Суровикин.

„Съгласен съм с вашите заключения и предложения“, отговори Шойгу. И допълни: „Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на силите през реката.“

Отразяващите хода на конфликта влиятелни руски военни блогъри определиха случващото се като горчив момент. „Очевидно ще напуснем града, без значение колко болезнено е да пишем за това сега“, пише в блога „WarGonzo“, който има повече от 1,3 милиона абонати в „Телеграм“.

„Казано с прости думи, Херсон не може да бъде държан с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница“, пише в блога.

През последните седмици се появиха спекулации, че Русия може или да изтегли силите си от западния бряг на Днепър или да се окопае за кървава битка, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че по-рано днес днес беше взривен основният мост на пътя, който води извън Херсон. На снимки, публикувани в интернет, се вижда, че мостът е неизползваем и остатъци от него се намират във водите на река Ингулец – приток на Днепър.

Виталий Ким, губернаторът на съседната Николаевска област в Украйна, предположи, че украинските сили са изтласкали някои руски части. „Руските войски се оплакват, че вече са изтласкани оттам“, заяви Ким в „Телеграм“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бягство! Русия изтегля войските си от западния бряг на река Днепър, включително от Херсон

Министърът на отбраната Сергей Шойгу нареди днес на руските войски да се изтеглят от западния бряг на река Днепър на фона на украинските атаки в близост до южния град Херсон, съобщи Ройтерс. В изявление, излъчвано по телевизията, генерал Сергей Суровикин, който командва т. нар. руска специална военна операция в Украйна, […]