Русия към България: Ще плащате по-скъпо!

NetNews

Отказът на България от новата система за плащане на газа, предложена от Русия, неизбежно ще доведе до по-високи цени за крайните потребители. Това заяви в интервю за ТАСС Юрий Пилипсон, директор на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство, предаде БГНЕС.

„По същество на българите се налагат съмнителни скъпоструващи схеми, по които американски корпорации и всякакви посредници ще печелят пари. Ръстът на цените за крайните потребители е неизбежен, а необоснованото обвинение в използване на „газовто оръжие“ – както е модерно сега – е стремеж да се обвини Русия“, посочи той. Пилипсън отбеляза, че България, която доскоро „претендираше за ролята на газов хъб за Балканите и цяла Европа, спешно търси алтернативни източници и пътища за внос на синьото гориво“.

„Бяха дадени обещания за компенсиране на дефицита чрез закупуване на втечнен газ в САЩ и резервиране на капацитет в гръцкия терминал за приемането му“, добави той. Според дипломата днес Русия е свидетел на „опити на официална София да се самокоригира от мощния удар, който самите власти нанесоха на българската икономика и социална сфера с участието си в антируските санкции, с радикално тълкуване на съответните подходи на ЕС, включително с отхвърляне на схемата за плащане на доставките на природен газ, предложена от Русия“.

Пилипсон подчерта, че предложеният от Русия алгоритъм за плащане на газа е „прозрачен и прост“. „Много европейски компании вече го използват успешно. Българските власти трябва да решат дали да преминат към новата система за плащане, за да получават горивата навреме, в пълен обем и на разумна цена, или да отхвърлят нововъведението в ущърб на обикновените граждани и в полза на чуждестранния капитал. Що се отнася до Русия, ние оставаме честен и надежден доставчик. Трябва да сме сигурни, че и купувачите се държат делово“, добави той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дефицит на антибиотици

В Румъния има дефицит на антибиотици, включително за деца, съобщава телевизия Диджи 24. Хората обикалят аптеки в цялата страна в търсене на антибиотиците, които са им предписали лекарите, посочва медията. Още от края на миналата година фармацевтите в Румъния се сблъскват с дефицит на антибиотици, информира Диджи 24. Макар че […]