Русия намери начин да заобиколи европейските санкции

NetNews

Танкери с руски петрол продължават да акустират на европейските пристанища, въпреки забраната, наложена от Европейския съюз, пише колумнистът на Die Welt Даниел Ветцел.

Репортерът припомня, че на 8 април ЕС въведе петия пакет от антируски санкции, забраняващи на почти 3000 руски кораба да влизат в европейските пристанища. В същото време на членовете на ЕС беше разрешено да правят изключения, когато става въпрос за храни, медицински транспорт или внос на енергия. „Месец по-късно обаче за стриктно спазване на ограниченията не може да се говори“, пише авторът. „Петролните сделки на руските енергийни транснационални корпорации „Роснефт“ и „Лукойл“ продължават да се формализират безпрепятствено през европейските пристанища“, казва Ветцел.

Според него Гърция, която разполага с най-големия танкерен флот в света, помага за заобикалянето на санкциите на Русия. Местните корабособственици, за разлика от други европейци и американци, разширяват бизнеса си с Русия. Например, в края на април супертанкерът Nissos Rhenia натовари на борда си руски петрол в пристанището на Ротердам и се отправи към Сингапур. Броят на пратките за Индия, Китай и Южна Корея също се увеличава, докато цените на навлото са се утроили.

Според застрахователната компания Lloyd’s, през април 190 танкера са напуснали пристанищата Приморск, Санкт Петербург, Уст-Луга и Новоросийск, 76 от които са били под гръцки флаг. Тоест в сравнение с миналата година републиката е утроила дела си в транспортирането на руски петрол.

Според Die Welt, Гърция се противопоставя на петролното ембарго срещу Русия. Тази мярка трябва да бъде включена в шестия пакет от санкции.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Байерн Мюнхен се издъни срещу Щутгарт на празника си

Щутгарт си тръгна с важна точка от гостуването на шампиона Байерн Мюнхен. Двата отбора направиха атрактивен двубой, който завърши 2:2. Швабите поведоха в осмата минута с гол на Тиаго Томас. Тимът на Юлиан Нагелсман стигна до обрат до почивката с голове на Серж Гнабри и Томас Мюлер. В началото на […]