Русия не приема украинските обяснения за спирането на газа

NetNews

Руската страна отрича основанията за обявяване на форсмажорни обстоятелства при транзита на газ от оператора на ГТС на Украйна по отношение на част от транзитните мощности. Руската компания също отхвърля като технически невъзможна идеята за прехвърляне на обеми към друг маршрут, съобщи „Интерфакс“.

Официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов каза: „Газпром“ днес получи официално уведомление от „Оператора на газотранспортната система на Украйна“, че украинската страна, позовавайки се на форсмажорни обстоятелства, спира да приема газ за транзит през украинската ГИС „Сохрановка“. Операторът на GTSU предлага всички транзитни обеми да бъдат прехвърлени към ГИС Суджа.

Още на 9 март Павел Сорокин, първи заместник-министър на енергетиката на Руската федерация, отбеляза, че компресорната станция в Новопсков е под контрола на руските въоръжени сили. През последното време приемането на газ за транзит продължи в същия обем без никакви въпроси.

Куприянов добави, че „в същото време е получено уведомление от NJSC „Нафтогаз на Украйна“, че ако газът продължи да се доставя от руска страна към GIS Sokhranivka, обемите в точките на изход от GTS на Украйна ще бъдат съответно намалени „

„В тази връзка „Газпром“ декларира, че не е получил никакво потвърждение за обстоятелствата на непреодолима сила, не вижда пречки за продължаване на работата в предишния режим, украинските специалисти са работили тихо през цялото това време по ГИС „Сохрановка“ и „Новопсков“. CS“ и продължават да го правят, транзитът през Сохрановка беше осигурен изцяло и нямаше оплаквания от контрагенти“, каза представителят на руската компания.

„Газпром“ изпълнява изцяло всички свои задължения към европейските потребители, доставя газ за транзит в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги се заплащат изцяло“, подчерта той. Прехвърлянето на обеми към ГИС Суджа на базата на руската поточна схема е технологично невъзможно, разпределението на обемите е ясно посочено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г. и украинската страна е наясно с това“, каза Куприянов.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Украйна прекратява транзита на газ към Европа през загубените територии на Луганска област.

Операторът отбелязва, че „компресорната станция Новопсков е първата от компресорните станции на украинската ГТС в Луганска област, през която преминава транзитно почти една трета от газа (до 32,6 милиона кубически метра на ден) от Русия към Европа. Компанията добави, че „за да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори, е възможно временно прехвърляне на недостъпни мощности от физическата точка на връзката „Сохранивка“ към физическата точка на връзката „Суджа“, която се намира на територията, контролирана от Украйна.

Компанията добави още, че в момента нейните служители не могат да „упражняват оперативен и технологичен контрол върху КС „Новопсков“ и други активи, намиращи се в тези територии“.

Засега от това съобщение не става ясно дали доставките на газ към Европа ще бъдат намалени с една трета. Русия обяви, че заявките за газ от Европа в последно време се увеличават.

Европейските страни обаче очакват датата 20 май, когато изтичат повечето срокове за плащане на газа в рубли и когато е възможно Русия да спре почти целия износ на газ към ЕС с изключение на Унгария, която се съгласи да плаща по новата схема в рубли.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Футболист уби жена си от бой

Бившият словенски футболист Роберт Певац умъртви от бой съпругата си Сабина. 38-годишният халф посетил дома на половинката си, въпреки че имал забрана да я доближава. Полицията се отзовала на сигнал и Певац бил арестуван и затворен за 48 часа. Предстои да бъде изправен пред съда. На пострадалата 33-годишна жена е […]