Русия предотвратила атаки, готвени от „Десен сектор“

NetNews

Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са предотвратили атаки, подготвяна от привърженик на забранената в Русия украинска организация „Десен сектор“ в град Черкеск в Карачаево-Черкеската автономна република в Северен Кавказ срещу военнослужещи и служители на реда, съобщават за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

„В резултат на проведените дейности в Черкеск, Карачаево-Черкеската република, местен жител, руски гражданин, роден през 1992 г. (привърженик на неонацистката идеология, според ФСБ-бел.ред.), който е имал намерения да извърши терористични актове срещу служители на републиканските правоохранителни органи, агенции и военнослужещи, следвайки насоките на организацията „Десен сектор“, е идентифициран и задържан. Нарушителят, по указание на координаторите, е планирал да извърши диверсионен терористичен акт и след това да замине за територията на Украйна“, съобщиха от ФСБ.

На адреса на местоживеенето му, както и в оборудван от него тайник са открити две самоделни взривни устройства с мощност около 3 кг тротил всяко, компоненти за направа на самоделни взривни устройства, схеми на подходи към сградите на прокуратурата и военното окръжие, открита е и кореспонденция с активни членове на организацията „Десен сектор“ в използваното от него средство за комуникация, разобличаващи престъпните му намерения, според ФСБ, и символика на „Десен сектор“. Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело за „Подготовка на терористичен акт“ и „Участие в екстремистка организация“. Задържаният е направил самопризнания, съобщават от ФСБ.

Според ведомството той е щял да извърши терористични атаки срещу прокуратурата и военното окръжие в Черкеск. След терористичната атака той е трябвало да замине с влака Невиномийск-Белгород (близо до границата с Украйна). „Оттам трябваше да ме заведат в „Десен сектор““, бил обяснил задържаният.

„Десен сектор“ крайнодясно украинско националистическо политическо движение и паравоенно движение, с активно участие по време на Майдана в Киев. Движението стига и до създаване на политическа формация и постепенно е „опитомено“. То в последствие бе засенчено в руските медии от батальона „Азов“, който се превърна във враг номер едно, но напоследък в Русия зачестява упоменаването му във връзка с войната в Украйна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Досегашния областен управител Васил Александров се връща като зам.-кмет в община Ямбол

Васил Александров се връща в екипа на кмета на Ямбол Валентин Ревански. Това съобщи самият той днес при символичното предаване на поста областен управител на новоназначения от служебния кабинет Георги Чалъков. Очаква се Васил Александров отново да поеме ресора, свързан с европейските програми в общината.
васил александров ямбол