Русия си поиска Аляска

NetNews

Русия си поиска Аляска! Въпреки, че изглежда неизпълним, този иск има своето значение. Чрез него руснаците напомнят имперското си минало, а на вътрешнополитическия фронт, подхранват национализма, без който никаква война не може да бъде спечелена.

Първи стъпва в Аляска датският мореплавател Витус Беринг през 1741г. Той е на служба при руския Император.

Проливът, който дели Русия от Америка и който носи неговото име е само 5км по права линия. В последствие по територията на тази руска колония на американския континент изникват десетки руски, в последствие руско-американски предприятия за риболов на едро и търговия със скъпи кожи. На 9-ти април 1867 година Русия подписва договор за продажба на Аляска на Съединените щати на Америка за 7,2 милиона долара. Тази изключително ниска за територия от 1 718 000 кв км. цена има своето обяснение. Русия едва се съвзема от Кримската война, победена от коалицията – Франция, Англия и Турция. Почти по същото време Северните американски щати побеждават „Южните“ и се превръщат в световен геополитически играч. В полската руска губерния се надигат бунтове, подстрекавани от Франция и Англия. „Милите очи“, които Русия прави на току що родената империя, са вид протегната ръка. Продажбата на Аляска е покана за евентуално военно сътрудничество в случай на война „за Полша“. Младият руски цар Александър II-ри не желае колонията да попадне в ръцете на Канада, защото Отава е част от Великобритания.

По настоящем Аляска доставя 17% от консумирания в щатите петрол. Земните ѝ богатства са огромни. Освен петрол, територията разполага със залежи от злато и газ. Аляска става американски щат едва през 1959 година.

Сделката обаче е обкръжена с мистерия до край. Говори се за даване под наем за 99 години. Истината е трудно доказуема, защото освен ниската цена, парите не стигат никога до Русия. По това време няма банкови преводи и плащанията са в брой. Корабът който тръгва със седемте милиона, никога не стига до местопредназначението си. Той потъва по неизвестни причини в Балтийско море и американците не разполагат с разписка за финализиране на продажбата.

По настоящем, с предстоящите промени на украинските граници, Русия вероятно повдига въпроса с незавършената сделка за Аляска, като разменна монета.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Аналена Бербок пристига утре в Румъния

Германският министър на външните работи Аналена Бербок пристига утре в Румъния, за да съпредседателства Платформата за подкрепа на Република Молдова и да се срещне с румънски официални представители, предаде Аджерпрес. Тя ще посети Букурещ и Констанца, предаде БТА. Аналена Бербок ще съпредседателства втората министерска конференция на Платформата за подкрепа на […]