Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

NetNews

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не предявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в исландската столица Рейкявик, предаде "Франс прес".

През последните години Арктика се превърна в място на геополитическа конкуренция между страните, които формират Арктическия съвет (Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), след като глобалното затопляне прави региона по-достъпен.

В сряда и четвъртък ще се проведе заседание на външните министри на осемте страни от Арктическия съвет.

"Отдавна е абсолютно ясно за всички, че това е наша територия, това е наша земя", настоя Лавров на пресконференция в Москва, като подчерта: "Ние сме отговорни да гарантираме, че нашето арктическо крайбрежие е сигурно."

"Позволете ми да подчертая още веднъж – това е нашата земя и нашите води", добави той.

"Но когато НАТО се опитва да оправдае напредването си в Арктика, това вероятно е малко по-различна ситуация и тук имаме въпроси към наши съседи като Норвегия, които се опитват да оправдаят необходимостта НАТО да навлезе в Арктика", настоя руският първи дипломат.

През февруари САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи за учения в Норвегия като част от усилията на Запада за укрепване на военното си присъствие в региона.

За първи път от 80-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 година.

През последните години руският президент Владимир Путин превърна арктическия регион на Русия в стратегически приоритет и нареди инвестиции във военна инфраструктура и добив на полезни изкопаеми.

Тъй като ледената покривка в Арктика намалява, Русия се надява да използва Северния морски път като корабен маршрут за износ на петрол и газ за задграничните пазари.

Лавров ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на министрите на Арктическия съвет в тест за обтегнатите отношения на Москва с Вашингтон.

Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ по време на преговорите за климата по-рано тази година отбелязаха Арктика като област на сътрудничество.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кой не бива да яде домати?

Доматите са много вкусни и са един от най-любимите зеленчуци на българите. Оказва се, обаче, че в тях има редица скрити опасности за здравето. В разгара на лятото е добре да ядете много салати, а ползите от доматите са неоспорими. Съдържат много витамини (А, В2, В6, РР, Е, рядък витамин […]