Русия трябва да върне откраднатите самолети

NetNews

Членовете на ЕП приветстват европейските транспортни и туристически оператори за помощта им за бежанците от Украйна, изискват от Русия да върне откраднатите самолети и призовават ЕС да затегне санкциите срещу Русия.

Европейските транспортни оператори предлагат на украинските граждани безплатно пътуване с влак, автобус, кораб или самолет и това се оценява високо, се казва в резолюция относно въздействието на незаконната война на Русия срещу Украйна върху транспортния и туристическия сектор на ЕС, приета с вдигане на ръка в четвъртък. Транспортът е стратегическо средство за ЕС за осигуряване на солидарност и подкрепа на Украйна и нейния народ, допълват членовете на ЕП. Те подчертават, че войната в Украйна се е отразила на транспортния сектор на ЕС чрез повишаване на цените на горивата и чрез нарушаване на веригите за доставки. Членовете на ЕП смятат, че транспортните оператори от ЕС, които имат връзки с руския пазар, трябва да бъдат подкрепени, тъй като те пренасочват дейността си от Русия.

Въздухоплаване и морски транспорт

Членовете на ЕП са обезпокоени от сериозното въздействие на войната върху сектора на въздухоплаването, като изразяват съжаление от факта, че Русия, в явно нарушение на международните правила за гражданско въздухоплаване, е принудила самолети, наети от чуждестранни компании, да се пререгистрират в руския регистър на въздухоплавателните средства. „Подобна кражба не може да бъде толерирана“, казват евродепутатите и настояват за незабавното връщане на тези самолети на законните им собственици. Резолюцията също така призовава ЕС да затегне още повече санкциите срещу руския морски сектор и да откаже да допусне кораби, които са акостирали в Русия на път за ЕС, да влизат в пристанищата на ЕС. Освен това на всички кораби, които искат да спрат в пристанище на ЕС, трябва да се забрани да зареждат гориво в руски пристанища, се добавя в текста.

Военна мобилност

Решението на Европейския съвет да намали драстично средствата за военна мобилност е грешка, която подкопава европейската сигурност, смятат евродепутатите. Те призовават Комисията да намери решение за значително увеличаване на бюджета за военна мобилност в рамките на програмата „Механизма за свързване на Европа“. ЕС трябва да помогне на държавите членки да развият инфраструктура с двойна употреба и транспортни връзки в рамките на ЕС, но също така и със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, добавят евродепутатите, като се застъпват и за разширяване на трансевропейската транспортна мрежа до Украйна и Молдова.

Помощ за туризма в помощ на Украйна

Членовете на ЕП също така призовават страните от ЕС да подкрепят хотелите и услугите за краткосрочно отдаване под наем в ЕС, които приемат украински бежанци. Те искат от Комисията да създаде временна финансова програма на ЕС за подпомагане на туристическите компании, които наемат украински бежанци. Пандемията COVID-19 и настоящата война показаха, че спешно трябва да се създаде Агенция на ЕС за туризма и Европейски механизъм за управление на кризи, за да се реагира адекватно и бързо на кризи от голям мащаб, като пандемии, войни, хуманитарни кризи и въздействието на изменението на климата, казват членовете на ЕП.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"След 10 дни": какво означават десетте дни, които Путин даде на Запада

Коментар от проф. Евгений Дайнов: Когато западните съюзници налагат санкции срещу Русия, те предоставят подробен списък: кого, как и защо. Оня ден Путин наложи санкции срещу западните съюзници, но без да съобщи никакви подробности. Щял да изчака 10 дни и подробностите щели да станат ясни чак тогава. Защо Путин обявява […]